Lounais-Häme

Roosa nauha -keräys alkoi tänään – Anna Puu toi vaaleanpunaiseen nauhaan salaman

Tavoitteena kaksi miljoonaa euroa syöpätutkimukseen ja sairastuneiden tukemiseen.
Suomi on noussut rintasyövästä selviämisen kärkikolmikkoon Euroopassa. Kattavilla seulonnoilla on suuri merkitys rintasyöpäkuolemien vähentymisessä.

Syöpäsäätiö haluaa tämän vuoden Roosa nauha -keräyksellä muistuttaa, että rintasyövän varhainen toteaminen ehkäisee rintasyöpäkuolemia. Keräys käynnistyi torstaina.

Suomessa yli 5 000 naista vuodessa sairastuu rintasyöpään. Jotta potilaat paranevat ja hoidot onnistuvat, on olennaista, että kasvain havaitaan varhain seulontojen ja varhaisdiagnostiikan avulla.

Seulontaikäisillä 50–69-vuotiailla naisilla lähes 70 prosenttia rintasyövistä löytyy juuri seulonnoissa.

– Rintasyöpätietoisuus ja mammografiat ovat ihan keskeinen asia siinä, miksi varhainen toteaminen on niinkin hyvässä mallissa, sanoo Syöpäsäätiön asiantuntijalääkäri Riikka Huovinen.

Tehokas seulonta ja hyvä hoito ovat vieneet Suomen Euroopan kärkikolmikkoon rintasyövästä selviytymisessä.

– Seulontaan osallistuneiden rintasyöpäkuolemat vähenevät noin kolmanneksella, kertoo Suomen Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala.

Varhainen löytyminen vähentää myös raskaiden hoitojen tarvetta.

Roosa nauha 2018 -keräys alkoi 27.9. ja on käynnissä lokakuun ajan 4.11. asti. Keräys tavoittelee kahden miljoonan euron tuottoja syöpätutkimukseen ja sairastuneiden tukemiseen.

Lahjoitusvaroilla rahoitetaan arviolta 40 prosenttia syöpätutkimuksen rahoituksesta Suomessa.

Osallistua voi ostamalla kolmen euron hintaisen Roosa nauhan, jonka koko veroton myyntihinta lahjoitetaan keräykseen. Roosa nauhoja myydään valtaosassa Suomen päivittäistavarakauppoja.

Syöpäsäätiön Roosa nauha on kerännyt varoja naisten syöpien tutkimukseen vuodesta 2003. Tuoreen tutkimuksen mukaan se on noussut suomalaisten mielikuvissa kaikkein mieluisimmaksi lahjoituskohteeksi.

Anna Puu toi tämän vuoden Roosa nauhaan salaman.

Tämän vuoden Roosa nauhan suunnittelija on muusikko Anna Puu. Nauhan teemana on Minä & Sinä. Meissä on voimaa.

Anna Puu halusi Roosa nauhaan saman salaman, joka on hänen kitarahihnassaan. Annalle salama symboloi voimaa – ja tässä keräyksessä juuri ihmisessä olevaa voimaa.

Hän haluaisi nähdä salaman kaikkien suomalaisten rinnassa.

– Yhdessä me ihmiset olemme luonnonvoimien kaltainen voima. Minä & Sinä voimme tehdä paljon syöpätutkimuksen edistämiseksi ja syövän selättämiseksi, Anna ajattelee. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

26.2.2020

Uusimmat