Lounais-Häme Forssan seutu

Roskakala vai monipuolinen herkku? – Maakuntakalallamme on suotta huono maine, sanoo Tammelassa kalastava Kalle Pohjola

Maakuntakalamme lahna taipuu ruodottomiksi fileiksi ja siitä saa mehevän herkun savustamalla, sanoo Tammelan järvissä kalastava Kalle Pohjola.
Maakuntakalaamme lahnaa saa lähes kaikista seutumme järvistä. Laji viihtyy etenkin matalikoilla, ja sitä voi pyytää niin verkoilla kuin mato-ongella. Kuva: Seppo Pessinen
Maakuntakalaamme lahnaa saa lähes kaikista seutumme järvistä. Laji viihtyy etenkin matalikoilla, ja sitä voi pyytää niin verkoilla kuin mato-ongella. Kuva: Seppo Pessinen

Monipuolinen herkkukala, jota on helppo pyytää ja hyödyntää ruoanlaitossa.

Näin Tammelan järvissä kalastava Kalle Pohjola luonnehtii maakuntakalaamme lahnaa.

Rasvainen kala, jolla on mieto maku

Vaikka lahna kuuluu särkikaloihin, Pohjola ei allekirjoita väitettä, että lahna olisi roskakala. Hän saa verkkoon usein melko suurikokoisia lahnoja, joista tulee kauniita, ruodottomia fileitä. Suurin hänen pyytämänsä lahna oli yli neljäkiloinen ja nousi Kaukjärvestä. Saloistenjärvestä Pohjola on onnistunut pyytämään useamman kerran kolmekiloisia vonkaleita.

Pohjolan kalastusfilosofiaan kuuluu kaikkien maamme kalalajien arvostaminen. Hän kuitenkin huomauttaa, että kuka tahansa, joka maistaa miedolla lämmöllä pitkään savustettua lahnaa, haluaa sitä uudestaankin.

Pohjola myy kalaa, ja hänen asiakkaansa usein kyselevät, milloin savulahnaa on taas tarjolla.

– Lahna on rasvainen kala, jonka maku on melko mieto, mutta silti maistuva, Pohjola kuvailee.

Lahna voi painaa jopa useita kiloja, ja siitä saa hienoja fileitä. Kuva: Kalle Pohjola

Kalalle Saloistenjärvelle tai Pyhäjärvelle

Lahnaa esiintyy alueellamme käytännössä kaikissa järvissä.

Pohjolan mukaan varmimpia lahnavesistöjä ovat kuitenkin Tammelan Saloistenjärvi ja Pyhäjärvi. Kala viihtyy etenkin järvien matalikoissa kaikkina vuorokaudenaikoina ja säätiloina. Ainoastaan sydänyö on heikkoa lahnanpyyntiaikaa.

– Lahnat ottavat aurinkoa päivällä ruovikon laidalla. Sieltä niitä saa helposti jopa mato-ongella. Itse pyydän yleensä verkolla.

Muista nämä säännöt pyynnin jälkeen

Pohjola muistuttaa, että lahna on erittäin arka kala. Veneessä ei siis saa kolistella eikä vettä saa läiskyttää, jos mielii kalansaalista.

Toinen tärkeä muistutus on käsitellä kala heti pyynnin jälkeen.

– Veri on ensimmäinen, joka pilaantuu. Jos kalan jättää veneen pohjalle käsittelemättömänä, se kostautuu myöhemmin kalan maussa, Pohjola sanoo.

Hän itse verestää kalan jo veneessä ja laittaa sen kylmään niin pian kuin mahdollista. Lisäksi hän pakastaa lahnafileet heti fileoinnin jälkeen, jotta mahdolliset loiset varmasti kuolevat. Vasta vuorokauden pakastamisen jälkeen Pohjola tekee fileestä ruokaa. Pakastaminen on erityisen tärkeää, jos kalan aikoo graavata.

Käsittely- ja pakastussäännöt pätevät moniin järvikaloihin, ja sääntöjä on syytä noudattaa myös maakuntakalamme kohdalla. Muuten kalasta saattaa tulla ikävä vaikutelma, ja sitä todella voi alkaa pitää roskakalana.

– Mielestäni lahna on jokamiehen kala, joka mukautuu moneen. Suosittelen lämpimästi sen kokeilemista. FL

Lue myös maakuntasarjan muut osat:

Kylmänkukka

Sääksi

Ilves

Kirjomaasälpä

Lahnasta voi tehdä myös chevichen. Mausta cheviche lempimausteillasi ja käytä riittävästi limeä tai sitruunaa, jotta kala raakakypsyy. Kuva: Kalle Pohjola

Lahnasta voi tehdä myös chevichen. Mausta cheviche lempimausteillasi ja käytä riittävästi limeä tai sitruunaa, jotta kala raakakypsyy. Kuva: Kalle Pohjola

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic