Lounais-Häme

Roskisten värisuora keskustan alueella

Forssan keskustaan ilmestyi heinäkuun alussa yhteensä 17 uutta roska-astiaa, joiden värit vaihtelevat keltaisesta tumman harmaaseen ja turkoosista pinkkiin. Värikkäitä roska-astioita on torin ympärillä sekä esimerkiksi Kehräämön alueen tuntumassa.

Roska-astiat ovat osa Forssan Seudun Nuorkauppakamarin tempausta.

-Halusimme herättää yritysten ja ihmisten ympäristötietoisuutta sekä tukea Forssan järkivihreyttä. Samalla pyrimme herättämään kaupunkilaisia laittamaan roskat sinne, mihin ne kuuluvat, sanoo Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Marjut Vahos.

Nuorkauppakamarin lisäksi kampanjaan osallistuu yrityksiä, jotka ovat ostaneet forssalaisen LeikkiSet oy:n valmistamia roska-astioita.

Yritykselle roska-astian ostaminen ja samalla kampanjaan osallistuminen maksoi 600 euroa. Yritykset ovat saaneet roskiksilla näkyvyyttä Forssan keskustassa ja samalla tukeneet ympäristöystävällistä kampanjaa. Yhteensä yrityksiä lähti kampanjaan mukaan kahdeksan.

– Oli mukavaa ja jopa yllättävää, kuinka helpolla yritykset lähtivät mukaan, projektipäällikkö Tomi Mäkilä iloitsee.

Yrityksiä houkuteltiin mukaan sillä, että ne saivat itse määritellä hankkimansa roska-astian värin. Esimerkiksi Autokeitaan roska-astia on oranssi ja Loimijoen Kuntapalvelut oy:n astia sininen.

Aurajoen Nuorkauppakamari toteutti samantapaisen kampanjan viime kesänä, kun ihmisiä ohjattiin lähimmälle valmiille roska-astioita maahan painetuilla räpylöiden kuvilla.

-Kööpenhaminassa tehtiin muutama vuosi sitten tutkimus, jonka mukaan roskat löysivät merkittyihin roskiksiin paljon paremmin kuin muihin, Vahos kertoo.

-Suunnittelimme alun perin samanlaista projektia kuin Turun seudulla, mutta pikkuhiljaa aloimme miettiä, että voisimme keksiä jotain muuta, Mäkelä jatkaa.

Kampanjaroska-astioiden tyhjennyksestä vastaa Envor Group oy. Roskat käsittelee Loimi-Hämeen Jätehuolto oy. Kumpikaan yritys ei laskuta tempaukseen liittyvästä työstä. Yhteistyötahona on myös Forssan kaupunki.

-Mukana olevilta osakeyhtiöiltä tempaus on ollut pelkästään hyväntekeväisyyttä. Olemme talkootöin ja vapaaehtoisvoimin tehneet tätä, Mäkilä painottaa.

Mäkilä toimii Nuorkauppakamarissa, minkä lisäksi hän työskentelee myyntipäällikkönä Envor Groupi oy:ssä ja on osakkaana LeikkiSet oy:ssä. Kolmoisrooli on Mäkilän mukaan helpottanut järjestelyjä.

Värikkäät roska-astiat ovat paikoillaan vielä ensi viikkoon. Sen jälkeen yritykset saavat ostamansa roska-astiat omaan käyttöönsä.

Nuorkauppakamari saattaa järjestää samantapaisen tempauksen myös ensi kesänä.

-Projektista ovat olleet kiinnostuneita myös muut Nuorkauppakamarit. Samanlaisia tempauksia voidaan hyvin nähdä nyt muualla Suomessa ja mahdollisesti myös ensi vuonna Forssassa taas, Mäkilä sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic