Lounais-Häme Forssan seutu

Rotat valtaavat taas rakennuksia – Asiantuntijat antavat vinkkejä, joilla rottaongelmaa voidaan vähentää

Tuholaistorjujan kutsuminen paikalle saattaa olla viimeinen keino hätistää rotat ja muut jyrsijät nurkista talven lähestyessä.
PTV Saneeraus oy:n yrittäjä Pasi Virtanen tukkii rottien tekemiä kulkuväyliä asiakkaan kanalassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
PTV Saneeraus oy:n yrittäjä Pasi Virtanen tukkii rottien tekemiä kulkuväyliä asiakkaan kanalassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Rotta on kiusallinen vieras maalla, mutta rotista tehdään havaintoja myös taajamassa, jopa ihan keskusta-alueilla.

Rottien torjumisen on tehnyt hankalammaksi pari vuotta sitten voimaan tullut EU-lainsäädäntö, jonka myötä rottia saavat jatkossa myrkyttää enää vain ammattilaiset. Myös maanviljelijät saavat myrkyttää rottia omassa toiminnassaan, mutta kummaltakin taholta vaaditaan asianmukainen koulutus. Myrkytystä saa tehdä vain 30 vuorokautta vuodessa, jotta jyrsijät eivät tule immuuneiksi myrkylle.

Forssan seudulla ainoa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin hyväksymä virallinen tuholaistorjuja on jokioislaisen PTV Saneeraus oy:n yrittäjä Pasi Virtanen. Hän hakeutui koulutukseen noin vuosi sitten Jokioisten Leipä oy:n yrittäjä Seppo Virtasen kannustamana.

Jokioisten Leipä on Virtasen suurin yksittäinen asiakas tuholaistorjunnassa. Myös taloyhtiöt käyttävät hänen palvelujaan, yksityisasiakkaita Virtasella on vähemmän. Hän ei osaa vielä arvioida, onko muuttuneella lainsäädännöllä vaikutusta rottakantojen kasvuun, mutta tulevan talven Virtanen arvioi olevan rottien osalta vilkas.

– Ennusteiden mukaan edessä on kova rottatalvi. Leuto viime talvi edesauttoi populaation kasvua, mutta kesällähän rottia ei niin paljon näy. Kun yöpakkaset alkavat, rotat ja hiiret hakeutuvat sisätiloihin, Virtanen toteaa.

Myöskään Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän terveystarkasta Veijo Nyrönen ei osaa arvioida, onko lakimuutos vaikuttanut jo rottakantoihin.

– Tammelasta löytyi juuri rottainvaasiota, mutta sitä ei voi yhdistää lakimuutokseen. Muualla Forssan seudulla en ole vastaavasta kuullut, Nyrönen kertoo.

Virtanen muistuttaa, että jokaisen taloyhtiön ja kiinteistön omistajan tulisi reagoida rottaongelmiin nopeasti ja vakavasti. Jos kolmesta viereisestä talosta yhdessä jätetään rottien torjunta tekemättä, kahden muun toimenpiteet ovat turhia.

Rottien torjunnassa ennaltaehkäisy on Virtasen mukaan tärkeää. Paikat kannattaa pitää puhtaana, eläinten ruoat suljetuissa astioissa.

– Rotta on niin varovainen eläin, että sillä on vähän luontaisia vihollisia. Kissa on siihen hyvä, tosin kaikki kissat eivät uskalla pyydystää rottia. Joitakin koiria on koulutettu rottajahtiin.

Yksityishenkilön keinot rottien ja hiirien karkottamiseksi ovat lähinnä perinteisissä syöteissä ja elektronisissa hälyttimissä. Tosin Virtasen mukaan hälyttimet auttavat vain hetken, sillä jyrsijä tottuu karkottimen ääneen nopeasti.

Terveystarkastaja Nyrönen neuvoo, että lintuja ei kannata ruokkia heittämällä suoraan maahan leipää tai muuta ruokaa. Se houkuttelee paikalle myös rottia.

Virtanen suosii vaahtoa, jota käytetään jyrsijöiden kulkureiteillä ja ne joutuvat kosketuksiin vaahdon kanssa. Vaahto tarttuu jyrsijän turkkiin ja siistinä eläimenä rotta nuolee turkkinsa puhtaaksi. Vaahtoa niellyt rotta kuolee lopulta sisäiseen verenvuotoon.

Vaikka vaahto sisältää karvasainetta, joka ehkäisee lapsia ja kotieläimiä syömästä sitä, Virtanen ei silti suosittele laittamaan vaahtoa paikkoihin, joissa se on kotieläinten ulottuvilla.

Yksi vaihtoehto on sulkea rottien kulkureittejä. Ongelma tosin on, että rotta tulee läpi jopa heikkolaatuisesta betonista, joten se hakee itselleen helposti uudet kulkureitit.

– Puuta se jyrsii kuin aamupalaa, Virtanen murjaisee. FL

Näin torjut rottia

Jyrsijöiden torjunnassa ennaltaehkäisy on tärkeää.

Paikat kannattaa pitää puhtaana, taloyhtiöissä roskakatoksille ei saisi jättää näkyville mitään syötäväksi kelpaavaa.

Maatiloilla eläinten ruoka tulisi aina pitää suojaisessa paikassa esimerkiksi kannen alla.

Koulutuksen käyneet ammattilaiset ja maanviljelijät saavat myrkyttää rottia, mutta myrkkyjen myyminen tavalliselle kuluttajalle on kielletty.

Ammattilaisilla on käytössään myrkkyjen lisäksi rotan kulkureitille sijoitettavaa vaahtoa, joka tarttuu rotan turkkiin.

Kuluttaja voi pyydystää rottia ja hiiriä erilaisilla loukuilla tai syöttilaatikoilla ja karkottaa niitä elektronisilla karkottimilla.

Syöttinä kannattaa käyttää makeaa, esimerkiksi suklaata.

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic