Lounais-Häme Humppila

Rouva Aurinkoinen satsaa nyt eläkepäiviin – Lapset muistivat Aila Alhaista tämän viimeisenä työpäivänä

Aila Alhainen osaa pitää huolta niin lapsista kuin isoista linnuista.
Lapset ovat aina olleet Aila Alhaiselle tärkeitä. Siksi Humppilan hoitolasten onnittelut viimeisenä työpäivänä lämmittivät erityisesti kokeneen lastenhoitajan mieltä. Yksi onnittelijoista oli 1-vuotias Toni. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lapset ovat aina olleet Aila Alhaiselle tärkeitä. Siksi Humppilan hoitolasten onnittelut viimeisenä työpäivänä lämmittivät erityisesti kokeneen lastenhoitajan mieltä. Yksi onnittelijoista oli 1-vuotias Toni. Kuva: Lassi Puhtimäki

Humppilalainen Aila Alhainen on tehnyt jonkin verran valmisteluja. Hän on aloittanut pari uutta harrastusta ja elvyttänyt vanhoja. Eläkkeelle jäädessä pitää olla sen verran tekemistä, ettei aika tule pitkäksi.

Liikaa kiirettä hänkään ei halua. Eläkepäivistä pitää pystyä myös nauttimaan.

Ajatukset saattavat palata työpaikalle silloin tällöin. Aila ehti toimia lastenhoidon ammattilaisena viidellä eri vuosikymmenellä. Eläkkeelle hän jäi 38 vuoden työputkesta Humppilan kunnan varhaiskasvatuksessa.

”Vanhemmat ovat itse parhaita lastensa kasvattajia”

Tänä aikana maailma on muuttunut paljon myös lastenhoidon arjessa. Alhaisen mukaan toimintaa suunnitellaan paljolti lasten palautetta mukaillen.

Ailaa ilahduttaa myös pari vuotta siten valmistunut Humppilan uusi päiväkoti uusien tilavine neliöineen.

Hieman yllättäen hän sanoo myös nykylasten olevan hieman erilaisia kuin heidän vanhempansa aikoinaan olivat.

– Lapset ovat nykyään rohkeampia, eivät jännitä niin herkästi kuin ennen. Perheiden elämänrytmi ja -tyyli on muuttunut ja tämä varmasti näkyy myös lapsissa, Alhainen huomioi.

Alhaisen mukaan kehityssuunta on ihan hyvä, eikä siitä ole syytä olla huolissaan. Hän kuitenkin varoittaa mobiililaitteiden vallasta perhearjessa.

– Mutta en minä ketään lähde neuvomaan. Vanhemmat ovat itse parhaita lastensa kasvattajia.

Bongaa kuvasta Aila. Alhaisen oma ryhmä Viikarit tuli mukaan muistopotrettiin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Bongaa kuvasta Aila. Alhaisen oma ryhmä Viikarit tuli mukaan muistopotrettiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ura alkoi teininä naapurin lapsia vahtiessa

Aila Alhainen hoiti kotona nuorempia veljiään jo nuorena tyttönä. Lastenhoitouransa hän aloitti 14-vuotiaana hankkien pientä tienestiä naapuriperheessä lastenhoitajana.

Hänen oma esikoisensa syntyi Ailan ollessa 19-vuotias. Lasten ollessa pieniä Alhainen ryhtyi perhepäivähoitajaksi ja toimi ammatissa 15 vuotta.

– Olen aina tykännyt olla lasten kanssa. Työ tuntui luontevalta ja ikään kuin imi mukanaan.

Päivähoitajakoulun jälkeen hän toimi lastenhoitajana perheessä ja ryhmäperhepäivähoitajana. Päiväkotiin lastenhoitajaksi hän siirtyi vuonna 2000.

Miehensä Jouko Alhaisen Aila tapasi Humppilan Seurojentalolla tansseissa 1972.

Jouko on hyvä tanssija. Emme enää käy tansseissa, mutta kyllä me pyörähtelemme yhdessä aina silloin tällöin, Aila naurahtaa.

Lapsia pariskunnalle on siunaantunut kaksin kappalein. Lapsenlapsia on viisi kappaletta ikähaarukassa 8–16 vuotta.

Eläkkeellä Aila toivoo näkevänsä lapsenlapsiaan yhä useammin. Muitakin harrastuksia toki on.

– Elvytimme uudelleen vanhan naisten lauluryhmän nyt, kun Humppilaan saatiin uusi naiskanttori. Se on tosi upea juttu, on mukava laulaa yhdessä pitkästä aikaa.

”Olen tykännyt tulla tänne töihin joka päivä”

Tiistaina Aila Alhainen teki viimeisen työpäivänsä iloisissa tunnelmissa päiväkodilla. Jäähyväiset olivat myös haikeat. Lapset ovat olleet Ailalle tärkeitä niin töissä kuin kotona. Useimmat työkavereista ovat hyviä ystäviä monen vuoden takaa.

– Olen tykännyt tulla tänne töihin joka päivä.

Yhteydenpito työkavereihin ei kuitenkaan jää vain työvuosiin. Ailan mukaan kahville menosta vastakin on jo alustavasti sovittu. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic