Lounais-Häme

Rovaniemi haluaa Forssaan suunnitellun Lotta-patsaan – "Kyseessä on todella upea, iso monumentti"

Lottapatsas herätti Forssassa vastustusta. Hämeenlinnassa on perustettu yhdistys hanketta ajamaan.

Yli puolet Rovaniemen kaupunginvaltuutetuista on allekirjoittanut aloitteen, joka tähtää Forssan hylkäämän Lotta-patsaan hankkimiseen kaupunkiin. Aloitteen pani alulle kokoomusvaltuutettu Matti Henttunen.

Lotta-patsas herätti viime vuoden lopulla kiivasta keskustelua Forssassa ja kaupunginhallitus torppasi lopulta patsashankkeen. Forssa on vahvasti työväentaustainen kaupunki ja suojeluskuntia tukenut Lotta Svärd -järjestö oli taustaltaan oikeistolainen.

Henttusen mukaan hänen aloitteensa ei herättänyt isompia tunteita Rovaniemen kaupunginvaltuustossa.

-Kukaan ei sanonut siitä mitään kielteistä, kun se pyöri pöydillä. Mielestäni asiaa ei kannattaisi politisoida. Tämä väkihän teki aikoinaan niin hienoa ja pyyteetöntä työtä, että me jälkipolvet maksamme sitä vielä pitkän aikaa.

Poikkeuksellisen julkisuuden kohteeksi joutunut patsas ei ole vielä valmis, mutta hyvinkääläisen kuvanveistäjän Tiina Torkkelin mukaan hän saa teoksen valmiiksi lähikuukausina.

-Aihe tuntuu olevan vähän tulenarka. Yritän olla vaivaamatta päätäni kaikilla poliittisilla käänteillä, että saisin työrauhan, Lännen Median tavoittama Torkkeli kertoo.

Torkkelin mielestä on sinänsä positiivista, kun veistokset herättävät kiinnostusta ja keskustelua.

-On tietysti hyvä, jos veistos on tervetullut Rovaniemelle. Se alkaa elää omaa elämäänsä, kunhan saan sen rauhassa tehtyä ja luovutettua, Torkkeli sanoo.

Rovaniemen lisäksi Helsingissä on tehty valtuustoaloite Lotta-patsaan hankkimiseksi pääkaupunkiin.

Patsaan julkistamistilaisuus pidetään kesäkuussa Mäntyharjulla Taidekeskus Salmelassa, joka on ollut tukemassa taiteilijaa ja toteuttamassa veistosta.

-Se tulee joka tapauksessa ensi kesäksi Taidekeskus Salmelaan, kertoo toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala.

Hoikkala uskoo, että teokselle löytyy myöhemmin hyvä sijoituspaikka.

-Kyseessä on todella upea, haponkestävästä teräksestä valmistettu 3,5-metrinen teos. Teoksen omistaa taiteilija, mutta olemme tukena ja auttamassa, koska kyseessä on iso monumentti ja jo valmistuskustannukset ovat jonkinmoiset, Hoikkala selittää.

Sekä Rovaniemen että Helsingin valtuustoaloitteissa esitettiin, että kaupungit voisivat tehdä Lotta Svärd -säätiön kanssa yhteistyötä patsaan saamiseksi.

-Epäilen, että molemmissa kaupungeissa tehdään aloitteisiin myönteinen päätös, ennakoi säätiön toiminnanjohtaja Tarja Björkling-Pakarinen.

Yleishyödyllisen säätiön keskeisiin tehtäviin kuuluu avustustoiminnan lisäksi lottaperinteiden vaaliminen sekä museo- ja näyttelytoiminnan tukeminen. Björkling-Pakarisen mukaan kukaan ei ole kuitenkaan vielä virallisesti kääntynyt säätiön puoleen patsashankkeessa.

Toissa vuonna säätiö jakoi toiminta- ja kuntoutusavustuksia noin kuuden miljoonan euron arvosta.

Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten patsaan tulevasta sijoituspaikasta päätetään. Björkling-Pakarisen mielestä päätösvalta asiassa on ensisijaisesti veistoksen tekijällä.

-Voisin ajatella, että myös rahoittajalla on sananvaltaa siihen mihin se tulee.

 

Lue myös: Lotta-patsasta ei tule Forssaan (18.12.2017)

Lue myös: Lotat saivat aikanaan rahalahjoituksen tehtaan työväeltä, mutta patsasidea ei istunut vieläkään työväenkaupungin imagoon (26.2.2018)

Lue myös: Lottapatsashanke viriää Hämeenlinnassa, tuore yhdistys ajaa asiaa jo ensi kesäksi (5.2.2019)

Lue myös: Kiistellylle Lotta-patsaalle katsotaan nyt paikkaa Hämeenlinnan keskustasta (7.3.2019)

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti