Lounais-Häme

Rujous ja risaisuus vangitsee katseen

 

Marjatta Norrin automatkoilla pysähdyksiä tulee silloin tällöin taajaan. Jos näkökenttään osuu yksinäinen, nojallaan oleva pärekattoinen lato pellonreunassa, on auto pysäytettävä ja ladosta otettava valokuva.

-Mitä rujompaa ja risaisempaa, sitä varmemmin siihen tykästyn. En tiedä mikä karuudessa vetoaa. Ehkä yksinäiset ladot kuvaavat jotenkin omaa mielenmaisemaani, Norri pohtii teostensa ympäröimänä.

Ladot ja suomalainen perinnemaisema ovat olleet kantava teema Norrin kuvataiteessa jo vuosikymmeniä. Tammelan kunnantalon aulassa parhaillaan esillä olevassa näyttelyssä vanhimmat piirustukset ovat 90-luvulta.

Tuorein latoteos on viime vuodelta. Latojen esikuvat ovat ympäri Suomea, osa Ruotsin puoleltakin.

-Inspiraatio tämän näyttelyn pitämiseen tuli kesällä, kun voitin Tammelan kunnan järjestämän kuvataidekilpailun. Kilpailussa aiheena oli Kaukolanharjun näkötorni, Norri kertoo.

Toinen hyvä syy näyttelyn kasaamiselle on Norrin 50-vuotissyntymäpäivä, joka koittaa kuun lopussa.

Näyttely on omanlaisensa läpileikkaus Norrin töistä. Toinen puoli on lyijykynällä, värikynällä ja tusseilla piirrettyjä teoksia, toinen taas vesivärimaalauksia.

-Viime aikoina olen lähinnä piirtänyt, vesivärimaalaus on jäänyt vähemmälle. Vesiväreillä maalaaminen on piirtämistä vaikeampaa, koska vettä ei oikein voi hallita. Toisaalta siinä saa myös onnistumisen kokemuksia, kun monta kertaa pois pyyhitty ja pesty teos valmistuu.

Uransa varrella Norri on taiteillut muun muassa kortteja, vauvakirjan kuvituksen ja tilaustyönä lapsimuotokuvia.

-Lapsia olen piirtänyt lähinnä valokuvien pohjalta, mutta myös luonnoksia elävistä malleista.

Taiteen tekeminen on kulkenut Norrin matkassa pitkään. Hän kuvaa sitä elämänsä punaiseksi langaksi, jota ilman elo tuntuu kummalliselta.

-Olin marraskuussa kaihileikkauksessa, ja sen jälkeen sain silmiini värikalvon tulehduksen. En ole voinut piirtää pariin kuukauteen oikein mitään, silmät ovat sen verran arat. Kyllä tämä alkaa pikkuhiljaa turhauttaa ja tuntua kurjalta, Norri harmittelee. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti