Lounais-Häme

Rukiin ennätyssato jäi Lounais-Hämeessä haaveeksi

Jopa 116 miljoonaa kiloa. Niin paljon on Luonnonvarakeskuksen satoarvion mukaan puitu tänä vuonna rukiita Suomen pelloista.

Pro Ruis -yhdistyksen mukaan rukiin kokonaissato on suurin 30 vuoteen. Yhdistys kuvailee tiedotteessaan hehtaarisatoa suorastaan ennätykselliseksi.

Lounais-Hämeessä tällaiset kuvaukset hämmentävät. Ruissatoa voi vain paikkapaikoin kutsua hyväksi, mutta ennätyksellinen se ei ole alkuunkaan.

Pro Agriasta arvioidaan, että Lounais-Hämeessä on saatu rukiin keskivertosato.

Joillekin keskivertokin on ylisana.

-Meillä sato oli tänä vuonna täysin vaatimaton, tuhahtaa ypäjäläinen Matti Alanko.

Hänellä jäi sato kahden ja kolmen tuhannen kilon välille hehtaaria kohden. Rukiilla erinomainen hehtaarisato olisi noin 5000 kiloa.

-Minulla ei ole mitään hyvää sanottavaa tämän vuoden ruissadosta, Alanko jatkaa.

Hänellä menestyivät parhaiten syysvehnä ja kaura.

 

Pro Rukiin mukaan hyvän ruissadon taustalla on viime syksyn suotuisat kylvöolosuhteet. Moni viljelijä päätti kylvää ruista, minkä vuoksi viljeltyjä hehtaareita oli hieman aiempia vuosia enemmän. Yhdistyksen arvion mukaan tänä vuonna puitiin ruista kaikkiaan 32 000 hehtaarilta.

Ruis onnistui myös talvehtimisessa, eikä viileä kesä juuri häirinnyt sen kasvua. Lisäksi monilla tiloilla on siirrytty hybridilajikkeiden viljelyyn, josta tulee keskimääräistä suurempi sato.

Lounais-Hämeessä näyttää kuitenkin siltä, että rukiin menestys vaihtelee runsaasti. Ruista viljelevä Heikki Levonmäki kuvaa, että joistain lohkoista sai 4000–5000 kiloa hehtaaria kohden, kun taas jotkut lohkot epäonnistuivat.

-Keskiarvo ei nouse kovin korkealle, hän laskee.

Lauri Pelto-Huikko sanoo, että rukiin sato oli tänä vuonna melko hyvä, jos otetaan huomioon sääolosuhteet.

-Mistään ennätyssadosta ei kuitenkaan voida puhua, hän tarkentaa.

 

Pelto-Huikko ja moni muu viljelijä on jättänyt tänä vuonna rukiin kylvöt kokonaan tekemättä. Puinnit venyivät syksyllä parilla viikolla, eikä rukiita saatu kylvettyä elo- ja syyskuun vaihteessa, kuten olisi suotavaa.

Koska harva maanviljelijä sai ruista pelloille, ensi vuoden sadosta tulee pieni. Se tuskin riittää kattamaan maamme koko vuoden tarpeita, toisin kuin tämän vuoden sato.

Jotkut viljelijät ehtivät kuitenkin syksyn ruiskylvöihin. Matti Alanko kylvi rukiit 10. syyskuuta, eli heti, kun sai ohran puitua alta pois.

-Ruis on hyvä välikasvi, vaikka se onkin maanviljelijälle riski. Sitä olisi houkuttelevaa viljellä enemmänkin, jos sen hinta olisi yhä samaa tasoa kuin jokunen vuosi sitten. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic