Lounais-Häme

Rumpusävellystä sävellyspajassa

Aluksi pitää olla nuotti, mistä voi soittaa. Sitten Teijo Suomi pääsee laskemaan tempoa. Seuraavaksi naputtaa Leevi Lahtinen tam tata tam tata tam ta ta rumpupalikalla pikkurumpuun, jota sisäpiireissä virveliksikin kutsutaan. Ja terävästi rytmissä naputtaakin. Sitten jatkaa Kaapo Männistö Leevin viereltä tam tata ta omaan pikkurumpuunsa.

Kahdeksanvuotiaat pojat hiovat yhteistä sävellystään kahdelle rummulle ja symbaalille, arkisemmalta nimeltään lautaselle. Tapahtumapaikkana on Lounais-Hämeen musiikkiopiston lyömäsoitinluokka. Sävellys on vähitellen saamassa hahmonsa.

Kantaesityksensä teos tulee suunnitelmien mukaan saamaan Kehräämöllä, musiikkiopiston Wahren-salissa tiistaina 9. toukokuuta kello 18 alkavassa pienten solistien konsertissa.

-Säveltäminen on mielenkiintoista, mutta esiintyminen vähän jännittää, pojat toteavat.

He tarttuivat säveltämispuuhaansa kolmisen viikkoa sitten. Teijo Suomi uskoo teoksen valmistuvan seuraavan parin viikon kuluessa.

-Sen jälkeen pääsemme kirjoittamaan nuotit puhtaaksi ja voimme keskittyä sävellyksen hiomiseen esityskuntoon, hän toteaa.

Teijo Suomisen oppilailla Leevi Lahtisella ja Kaapo Männistöllä lähestyy Lounais-Hämeen musiikkiopistossapäätöstään kolmas lukuvuosi. Säveltäminen on tullut kuluvan kevätkauden myötä uutena asiana Suomen ideoimassa sävellyspajassa.

-Tässä on mahdollisuus toteuttaa ajatustani, jonka mukaan lyömäsoitinopetuskaan ei voi perustua yksinomaan opettajan saneluun, vaan tilaa tulee antaa myös ryhmäohjautuvuudelle.

Oppilaat ovat yksilöitä, mikä edellyttää hänen mukaansa opetuksen sovelluttamista heidän omat lähtökohtansa huomioiden. Suomi toteaa havainneensa sävellyspajassa, että oppilaat ylittävän innovatiivisuudessaan usein ja komeasti odotukset, joita heidän opiskeluvaiheensa edellyttäisi – kun vain saavat mahdollisuuden.

Leevi Lahtinen ja Kaapo Männistö saivat innoituksen sävellykselleen kahdelle pikkurummulle ja symbaalille Clash Royale-pelien äänimaalilmasta. Nimi teokselta toistaiseksi puuttuu.

-Voisiko sitä kehitellä vaikka jostain Music Royale -pohjalta, pojat heittävät.

He käyvät Suomen ohjauksessa Lounais-Hämeen musiikkiopistossa pääsääntöisesti kahdesti puolen tunnin ajan viikossa.

Omat rummutkin on tullut hankittua, joten harjoittelu saa täydennystä kotona.

Rumpujen soiton lisäksi Leevi ja Kaapo pelaavat jalkapalloa samassa joukkueessa. Molempien harrastusten pariin ehtii heidän mukaansa mainiosti, eivätkä ne häiritse muutenkaan toisiaan. Päinvastoin.

-Isä sanoo, että soittamisesta on hyötyä jalkapallossa, Kaapo huomauttaa.

Suomi on toiminut Lounais-Hämeen musiikkiopistossa lyömäsoitinopettajana vuodesta 2003 lähtien. Oppilasmäärät ovat kasvaneet alkuvuosien muutamasta nykyiseen noin kolmeenkymmeneen. Rumpujen ohella hänen opetussarkansa kattaa malleteilla eli lyöntipalikoilla soitettavat melodiasoittimet vibrafonit ja xylofonit sekä kellopelit.

Teijo Suomi kertoo lyömäsoitinoppilaiden tyypillisen aloitusiän sijoittuvan viiden ja kahdeksan vuoden haarukkaan. Myöhemminkin hän huomauttaa mukaan ehtivän.

-Motivaatio ratkaisee paljon tässäkin asiassa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic