Lounais-Häme Forssa

Runoilua, sävellyksiä, laulua, näytelmiä, lyriikkaa käsillä olevasta hetkestä – forssalainen Jusse Petteri Inki on uniikki taiteilijasielu

Jusse Petteri Inki runoilee, säveltää, laulaa ja näyttelee oman sisimpänsä lähettiläänä.
Jusse Petteri Inki on niin luovan kuin esittävänkin taiteen sekä todellinen että omaperäinen monitoimimies.

Mitenkä suhtautua palautteeseen on taiteilijalle ikuisuuskysymys. Eikä vähiten palautteesta ja sen antajista riippuen. Jotain oleellista aiheen tiimoilta sisältyy lausumaan, jonka Jusse Petteri Inki kuuli esiintyessään vanhuksille forssalaisessa palvelukeskuksessa.

– Kyllä sun poika kelpaa, kun sulla ei ole kilpailijoita, koska ei ole olemassa toista samanlaista, kantautui mielipide muiden joukosta.

Niinpä. Forssassa syntynyt ja edelleen asuva Jusse Petteri Inki pitää paljon puhuvaa kommenttia arvokkaana, erityisesti kun se tuli uuden kuulijakunnan joukosta. Vanhukset muodostavat hänen mukaansa välittömästi reagoivan yleisön, joka ei teeskentele ja jonka eteen on turha mennä teeskentelemään itsekään.

Hän suhtautuu teeskentelystä esittämäänsä ajatukseen yleispätevänä ohjenuorana.

– Kun ihmiset kysyvät, miten uskallat esiintyä omien juttujesi kanssa, olen vastannut, että kun olen rehellinen itselleni ja sille, mitä teen, niin miksi en uskaltaisi.

– Ideologiani on olla kaiken kokija ja luottaa omaan juttuuni. Kun on aito ja katsoo tähteen, voi löytää alkulähteen. Samalla myös niin, että aito elää elämäänsä, mukaan ottaa ystävänsä.

Jusse Petteri Inki aloitti säännölliset esiintymisensä forssalaisissa vanhusten hoitolaitoksissa kuukausi sitten. Niitä on kertynyt keskimäärin 2–3 kerran viikkotahtia. Forssan kaupungin kanssa tehty diili on alustavan sopimuksen mukaan voimassa kolme kuukautta.

– Välillä laulatan oman ohjelmani lomassa heille tuttuja kappaleita yhteislaulun muodossa. Olen huomannut, että heillä on hyvä huumorintaju, mikä antaa hyvää mieltä itsellekin.

Mitä Jusse Petteri Inkin mainitsemaan omaan ohjelmaan tulee, sen riittävyyden puutteesta hänellä ei synny tarvetta yhteislaulutuokioihin.

– Teen luovaa ja itsenäistä työtä, jossa sovittelen esitykseni vallitsevaan tilanteeseen aistimusteni mukaan.

– Teen runon ja laulun täsmäiskuja, hyväntahdon talitinttinä paikasta toiseen lentelen. Se on kivaa touhua, hän summaa jäljittelemättömään tapaansa.

Esiintymistensä aloituksessa hän toteaa suosivansa vaihtelua ja yllätyksiä. Kuten vaikkapa lyhyttä ja nasevaa runonpätkää.

Kas, onpas runo lennokas, iloinen ja ponnekas. Niitä saan mä kirjoitella, taidan olla onnekas, antaa hän saman tien tässä ja nyt näytteen tarkoittamastaan.

Jatkaen, samaan syssyyn:

Vapaa kuin lintu, vapaa kuin tähti, se kiertomatkalle lähti. Vapaa kuin lintu, vapaa kuin tähti, taas kulkijalla välähti.

Lähtökohdiltaan johdonmukaisemmin ja pitkäjänteisemmin sykkivää runosuontaan Jusse Petteri on hehkuttanut työn alla olevassa Matkalla onnen tähteen -kirjaprojektissa.

Kysymyksessä on hänen mukaansa osio osiolta onnen etsinnästä onnen täyttymykseen etenevä, ihan omanlaisensa opus.

– Aineistoa olisi jo valmiina useampaankin kirjaan. Seuraavaksi on tarkoitus noudattaa monia saamiani suosituksia ja lähettää kooste kustantajan arvioitavaksi.

Musiikin saralla Jusse Petteri kertoo ahkeroineensa viime viikonloppunakin Helsingissä kaksi 6–7-tuntista päivää studion demoäänityksessä. Tuloksista on tarkoitus lähettää muutama niin sanojen kuin säveltenkin osalta omatekoista kappaletta levy-yhtiöön, josta hän on saanut jo aikaisemmilla näytteillään rohkaisevaa palautetta.

– Nämä uusimmat demot sisältävät yhden balladin ja kaksi kevyempää kappaletta. Uskon musiikissa herkkyyteen ja kauneuteen, vaikka tyylikirjo vaihtelisi kehtolaulusta rockiin.

Teatterilavalla Jusse Petteri Inki pääsi vaikuttamaan kaikessa omatekoisessa vakuuttavuudessaan Forssan teatterin PikkuSpotissa Sehän on Jusse -näytelmällään kevättalvella 2017.

Monitoimimies itse kiittelee lopputuloksesta väsymättä produktiolle ohjaajana täysillä antautunutta Markku Toikkaa, jonka opeista riittää edelleen ammennettavaa.

Ajankohtaisena asiana Jusse Petteri Inki tuo esille kontaktit Hämeenlinnan kaupunginteatterin suuntaan.

– Siellä minulla on vetämässä oma näytelmä Verstas-näyttämön ohjelmistoon. Päätöksiä on sen osalta odotettavissa marraskuussa.

Hetkestä vaarin ottavasta lyriikkasuonestaan Inki antaa näytteen katsoessaan ikkunasta sateentihkuista syysnäkymää:

Lokakuussa lentää loka, mutta on murehtia sitä moka. Ei mun sydän sitä sure, ei pakkanen varvasta vielä pure. Vain hieman hipiää hipo, siis töppöset jalkaan ja päähän pipo. Ei ilo ikiroutaan ryydy, eikä talvi tahditta olemana tyydy. Eikä lauluni lopu, hallaan hyydy. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic