Lounais-Häme

Runoja elämisestä, kasvamisesta, olemisesta ja rakkaudesta

Kevätkaudella 2017 Turun kaupunginteatterissa Tom of Finlandin Markus Palinina. Nyt marraskuun puolivälistä lähtien samaisella näyttämöllä Taru Sormusten herran Gandalfina. Ensi sunnuntaina Lounais-Hämeen Pirtillä runojen ja laulujen tulkkina Runon ja musiikin iltapäivässä.

Forssalaissyntyinen näyttelijä Mika Kujala on ollut monessa mukana ja jatkoa seuraa. Runon ja musiikin iltapäivässä hän saa tuekseen ammattikollega-puolisonsa ja työtoverinsa Riitta Salmisen sekä pariskunnan aikuisikäiset lapset Elviiran ja Eetun.

 

Mika Kujala, Riitta Salminen ja Eetu Kujala ottivat tuntumaa Runon ja musiikin iltapäivään jo kaksi vuotta sitten. Silloin perhetrioa täydensi vuodesta 2016 Turussa Åbo Svenska Teatterin johtajana toiminut Jukka Aaltonen.

-Se jäi välittömyydessään ja lämminhenkisyydessään mieleen kivana tapahtumana. Totta kai tilaisuuteen piti jälleen tarttua, kun tapahtuman puuhamies Ilppo Aaltonen mahdollisuutta tarjosi, Mika Kujala summaa.

Koska Jukka Aaltonen ei saanut työesteiden vuoksi sovitettua aikatauluihinsa tämänkertaista Runon ja musiikin iltapäivää, Mika Kujala ehdotti tapahtuman toteuttamista perhe Kujalan voimin. Ehdotus tarkoitti myös Teatterikorkeakoulussa näyttelijäksi opiskelevan Elviira Kujalan liittymistä esiintyjäjoukkoon.

-Hienoa, että Ilppo Aaltonen hyväksyi ajatuksen saman tien.

Mika Kujala myöntää uransa painopisteen liikkuneen draaman sekä myös musiikin puolella ja runon jääneen vähän kaukaisemmaksi asiaksi. Niinpä hän pitää aivan tervetulleena, että Runon ja musiikin iltapäivässä kokemusta karttuu siihenkin suuntaan.

 

Hän sai ensikosketuksensa näyttämötaiteeseen Rauhaniemen kesäteatterissa 18-vuotiaana vuonna 1978. Todellisen kipinän hän koki samaisella näyttämöllä muutamaa vuotta myöhemmin Simpauttajan Ottoa näytellessään.

Ammattimaisesti näyttämöelämä aukeni Mika Kujalalle Tampereen teatterin teatteriharjoittelijaksi pääsyn myötä vuonna 1983. Mukaan tuli matkan varrella myös kouluttautuminen Teatterikorkeakoulun kursseilla.

Kolmen Tampereen vuoden jälkeen hän siirtyi Hämeenlinnan teatteriin. Hämeenlinnassa kului kuusi vuotta ennen vuonna 1991 alkanutta ja edelleen jatkuvaa kiinnitystä Turun kaupunginteatteriin.

Samalla edelleen jatkuvan kiinnityksen samaan paikkaan sai myös Riitta Salminen, josta oli tullut Mika Kujalan aviopuoliso Hämeenlinnan vuosien aikana.

 

Teatterin ensiaskeleista tuttuun Rauhaniemeen hän on pitänyt yllä yhteyksiä näyttämötaiteen ammattilaisenakin muutaman kesäteatteriohjauksensa myötä. Niistä toistaiseksi viimeisin on vuoden 2016 Simpauttaja, joka näin ollen sulki tavallaan vuonna 1978 Rauhaniemessä alkunsa saaneen Simpauttajaympyrän.

Ensi sunnuntaisen Runon ja musiikin iltapäivän ohjelman perhe Kujala tulee rakentamaan Mika Kujalan mukaan teemalle runoja elämisestä, kasvamisesta, olemisesta ja rakkaudesta.

-Vaimoni Riitta huolehtii suurimmalta osin tilaisuudessa esitettävästä ohjelmakokonaisuudesta, vaikka me muutkin ideointiin ja muuhunkin valmisteluun osallistumme. Yhteisenä tavoitteenamme on ehjä kokonaisuus, hän toteaa.

 

Mika Kujala kertoo soittavansa itsekin kitaraa myöntäen kuitenkin, että oikeat kunnon kitaristit ovat asia erikseen. Sellaisista hän nimeää läheiseksi esimerkikseen turkulaisessa Alisa´s Pictures -bändissä vaikuttavan perheensä seuraavan polven edustajan ja Runon ja musiikin iltapäivän kanssaesiintyjiinsä kuuluvan Eetu Kujalan.

Mika Kujala on saanut uransa varrella tunnustusta muun muassa voittamalla Turun kaupungin taidepalkinnon ja Turun teatterikerhon Naamio-palkinnon vuonna 2006. Vuonna 2012 hänet palkittiin elämäntyöstään Turun teatterikerhon säätiön tunnustuspalkinnolla.

 

Runon ja musiikin iltapäivä toteutuu ensi sunnuntaina viidennen kerran. Ilppo Aaltonen tilaisuuden järjestäjäorganisaatio Lounais-Hämeen Pirtin säätiöstä kiittelee tapahtuman saamaa vastaanottoa.

Yleisö on täyttänyt Lounais-Hämeen Pirtin jokaisessa Runon ja musiikin iltapäivässä viimeistä paikkaa myöten.

-Runot ovat kaikesta päätellen kokemassa suuren yleisön keskuudessa uudenlaista tulemista, mikä on tietysti hieno asia, Aaltonen toteaa. FL

Runon ja musiikin iltapäivä alkaa Lounais-Hämeen Pirtillä Tammelassa sunnuntaina 5.11. kello 14.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic