Lounais-Häme Jokioinen

Runonlausuntaperinne elää, todistaa Jokivarsien lausujien 10-vuotismatinea

Jokivarsien lausujat viettää merkkipäiväänsä julistamalla Juhlamatineassaan sanomaansa kalevalamitan trokeesta moderniin lyriikkaan yltävällä kattauksella.
Jokivarsien lausujat eläytyy juhlavaan 10-vuotisrunomatineaansa kahdeksan asialle omistautuvan runon ystävän voimin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokivarsien lausujat eläytyy juhlavaan 10-vuotisrunomatineaansa kahdeksan asialle omistautuvan runon ystävän voimin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokivarsien lausujat on toteuttanut kutsumustaan ja ilahduttanut samalla itseään sekä kuulijoitaan jo täyden kymmenvuotisjakson. On siis syytä juhlaan. Ja tietenkin runonsäkeitä tulkiten ja lausuntataiteen sanomaa sekä nautintoa levittäen.

– Tarkoituksenamme on näyttää, että runo on edelleen voimakas ja elävä taiteenmuoto, niin kuin on ollut aina, summaa ryhmän ohjaaja Olla-Riitta Aarikka.

Hän paljastaa Jokioisten Tietotalolla ensi sunnuntaina 6.10. kello 14 alkavan tilaisuuden sisältävän runomatinean muotoon koostettuna säkeitä Kantelettaren nelipolvisesta trokeesta moderniin lyriikkaan.

Mitä esityksiin tulee, on luvassa elävää ja eläytyvää runontulkintaa sekä yksittäis- että eri muotoisina yhteisesiintymisinä. Koreografian tuomia ulottuvuuksiakaan eivät Jokivarsien lausujat näyttämön haltuun otossa lyö laimin.

Juhlamatinean estradilla nähdään ja kuullaan kahdeksaa juhlivan ryhmän lausujaa.

Tarina alkoa 16 innokkaasta lausujasta

Jokioisten Osuuspankissa 20.9. 2009 pidettyyn Jokivarsien lausujien perustavaan kokoukseen osallistui 16 innokasta lausunnan ja runojen harrastajaa. Alkukipinänsä ajatus oli saanut muutamaa viikkoa aikaisemmin Luodesuolla toimivan Kyläsepän teatterin runoillassa Marja-Leena Puntilan esiin nostamana.

Olla-Riitta Aarikka herätti heti perustavassa kokouksessa luottamusta niin, että osanottajat valitsivat hänet joukon taiteelliseksi johtajaksi.

Lausuntaesityksen teeman ja sisältöjen täsmennyttyä alkoivat harjoitukset. Ensiesiintymisenään ryhmä piti 2.5.2010 Elämästä ja ikääntymisestä -runomatinean Paanan koulun juhlasalissa.

Ensimmäiseksi merkittävämmäksi esiintymiseksi ryhmässä määritellään Aleksis Kiven Suomenmaan kuorosovitus vuonna 2010 itsenäisyyspäivän juhlassa Jokioisilla sekä Someron Lamminniemessä.

Olla-Riitta Aarikalle on ollut alusta lähtien Jokiläänin lausujien keulahmo. Kuva: Lassi Puhtimäki
Olla-Riitta Aarikalle on ollut alusta lähtien Jokiläänin lausujien keulahmo. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lausuntakisan voitosta roppakaupalla itseluottamusta

Vapaana rekisteröitymisen tuomista muodollisuuksista edelleen toimivan ryhmän esiintymislistalle on sittemmin kertynyt vaikuttavassa määrin niin pituutta kuin tilaisuuksien kirjoakin.

Toistaiseksi parhaaksi saavutuksekseen Jokivarsien lausujissa nostetaan yksimielisesti voitto Esakalliolla kesällä 2013 järjestetyssä Someron Runo raikuu -kuorolausuntakisassa. Tulkinta Risto Rasan runosta Minun paras kaverini toi mukanaan Someron kaupungin palkintoa 500 euroa sekä esiintymiskutsun saman vuoden lokakuussa Somero-lavalle Turun kirjamessuille.

– Esiinnyimme siellä kaksi kertaa. Runo raikuu -kilpailun voitostamme meidän on kiittäminen hyvää ohjaajaamme Olla-Riittaa. Saimme siinä samalla aimo annoksen itseluottamusta kykyihimme, Marja-Leena Puntila toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic