Lounais-Häme Forssa Somero

Runot ja musiikki vievät Suomen sisällissodan tunnelmiin Somerolla ja Forssassa

Halusimme rakentaa kokonaisuuden, joka ei ota kantaa voittajien tai häviäjien puolesta, ja joka ei olisi historiikki, Olla-Riitta Aarikka kertoo. Kuva: Tapio Tuomela

Sytytimme taivaat tuleen on vajaan tunnin mittainen sukellus siihen, miltä sisällissota Suomessa tuntui. Esityksessä kuljetaan uhon kautta suruun ja edelleen toivoon. Runot ja musiikki kulkevat käsi kädessä toisiaan täydentäen.

– Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumiin osallistuessani oivalsin, miten pienillä sivuhuomautuksilla sisällissota ohitettiin. Aihe on vieläkin meille suomalaisille vaikea. Tässä esityksessä lähdimme runojen kautta pohtimaan, millaisia tuntoja vuoden 1918 sota ihmisissä synnytti, lausuja Olla-Riitta Aarikka kertoo.

– Halusimme rakentaa kokonaisuuden, joka ei ota kantaa voittajien tai häviäjien puolesta, ja joka ei olisi historiikki.

Aarikka on valinnut tekstit suomalaisilta runoilijoilta ja Elina Välttilä etsinyt niihin sopivat musiikit pianolla soitettavaksi. Runoja kuullaan mm. Eino Leinolta, Helvi Hämäläiseltä, Aale Tynniltä, Katri Valalta ja Helena Anhavalta.

Musiikki on pääasiassa suomalaista, ja teokset vaihtelevat klassisesta kansanlaulujen kautta uudempaan musiikkiin.

Olla-Riitta Aarikka ja Elina Välttilä ovat aiemmin esittäneet yhdessä kuusjokelaisen Riitta Mikkolan tekstien ympärille rakennetun teoksen Luopumisen tuskaa ja elämisen riemua.

Sytytimme taivaat tuleen -esitykset alkavat Somerolta Kiiruun tilalta torstaina 6.9. klo 18. Tilaisuus on jatkoa Kiiruun tilan avoimille oville, joita vietetään torstaina klo 14-17.

Toinen esitys on Forssan teatterissa sunnuntaina 9.9. klo 16.

Liput tilaisuuteen maksavat 10 euroa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti