Lounais-Häme

Runot kiinnostivat Urjalassa jo aamutuimaan

-Äidit ovat arjen sankarittaria, paitsi ne, jotka ovat juhlan. Miksi jynssätä hellan pieliä, kun voi taitella lautasliinat lumpeenkukiksi? Eivät vieraat tiedä uunin tiskikätköstä, sanaili runoilija Anna Elina Isoaro Urjalan Pikku-Linnassa torstaina parinkymmenen katsojan seuratessa tarkasti.

Isoaron ja runoilijakollega Janette Hannukaisen Jokapäiväinen ihme – runodialogi äitiydestä -esitys pureutui syvälle äitiyden syövereihin.

Alle 20 minuutin esityksen aikana tulevat äidit hätäilivät ennen synnytystä moninaisten kysymysten parissa, kotiäidit ja uraäidit räppäsivät keskenään ja äidin Prisma-käyntiä seurattiin kuin Avarassa luonnossa.

-Välillä kuulee aina, että tämä olisi kulunut aihe, mutta äitiyttä voi tarkastella niin monesta näkökulmasta. Aihe on myös hyvin ajaton, Hannukainen kuvaili.

Runoja, musiikkia ja tanssia yhdistelevä esitys on ajattomasta teemastaan huolimatta tiukasti kiinni nykyajassa, sillä myös päättäjät sai näytelmässä osansa, kun lapsiperheiltä leikataan tuloja.

Pentinkulman päivillä Urjalassa nähty esitys oli samalla esityksen ensi-ilta. Tampereelta lähtöisin oleva kaksikko ehti valmistella esitystä yli vuoden verran.

-Odotusaika oli pidempi kuin ihmislapsella. Meillä on molemmilla perheet ja asumme nykyisin eri paikkakunnilla, joten aikataulujen yhteensovittaminen on ollut hankalaa, Hannukainen kertoi.

-Prosessi on silti ollut sillä tavalla helppo, että runous ja äitiys yhdistävät meitä, saame monella tapaa vertaistukea. Olemme olleet myös pitkään ystäviä, Isoaro sanoi.

Koska Urjalassa nähty esitys oli ensi-ilta, esityksiä on myös tulevaisuudessa. Muutama esitys kaksikolla on jo sovittu kirjallisuustapahtumiin, tarkoitus on saada esityksiä sovittua myös erilaisiin tilaisuuksiin.

Esitys kuului Pentinkulman päivien 17 tunnin runokierrokseen. Päivän aikana runoja kuultiin kirjaimellisesti aamunkoitosta keskiyöhön.

Kun näyttelijä Ahti Jokinen aloitti Maan ilman ja veden runoja -esityksensä Rutajärven länsirannalla, kello oli viisi aamulla.

-Paikalla oli jo auringon noustessa noin 50 ihmistä, mikä ylitti kaikki meidän odotuksemme. Osa kävijöistä liikkui bussin mukana koko ajan, toiminnanjohtaja Laura Jänisniemi kertoi.

Paikasta toiseen siirryttiin runobussilla tai omalla autolla. Erilaisia runoja sateli erilaisissa miljöissä eri pitkin päivää. Isoaho veti lapsille runo- ja loruleikkejä ennen Jokapäiväinen ihme -esitystä ja yhdessä Hannukaisen kanssa esiintyi myös illalla Kiimankulmalla.

Päivän mittaan runobussiväkeä viihdyttävät myös muun muassa Timo Malmi, J.K. Ihalainen ja Jussi Rusko.

-Pentinkulman päiviin liittyy kuvitelma, että tämä olisi raskas tapahtuma, jossa katsotaan taaksepäin. Halusin näyttää, että näin ei ole. 17 tunnin runokierros on juuri sellaista hullua, jota meiltä ei odotettu, Jänisniemi naurahti.

Pentinkulman päivän tapahtumia riittää sunnuntaille saakka. Jänisniemi on ollut tapahtumaviikon etenemiseen tyytyväinen.

-Hienoa, että yleisökin on löytänyt meidät. Keskiviikkona Kaiho-konsertti oli loppuunmyyty, tunnelma oli upea.

Pentinkulman päivien päätösviikonloppu
4.8. Pentinkulman kirjailijakahvila Urjalan torilla klo 10.4.8. Toivon tuolla puolen -ulkoilmaelokuvanäytös Vilpolan kentällä klo 22.30.5.8. Tanssiva sammakko -balettitarinaesitys ja tanssipaja lapsille, yhtenäiskoulu klo 11.5.8. E80-esikoiskirjailijaseminaarin paneeli, yhtenäiskoulun auditorio klo 11.30.5.8. Kirjan ja musiikin juhla – Pentinkulman päivät 40 vuotta, yhtenäiskoulun sali klo 14.6.8. Draamallinen kiertoajelu Väinö Linnan reitillä, Urjalan Matkahuolto klo 12.

Uusimmat

Fingerpori

comic