Lounais-Häme Forssa

Runsas mustikkasato lämmittää marjastajaa – "Tämä on parhaimpia, jos ei peräti paras vuosi"

Lähemmäs 300 litraa marjoja vuosittain keräävä Seppo Kääriä odottaa myös hyvää puolukkasatoa. Marjavuoden kruunaavat karpalot.
Onni ja Seppo Kääriän kelpaa käydä mustikassa. Toistakymmentä vuotta marjastusta harrastaneen Seppo Kääriän mukaan mustikkasato on yksi parhaista, ellei jopa paras sinä aikana, kun hän on aktiivisesti metsällä käynyt. Kuva: Lassi Puhtimäki
Onni ja Seppo Kääriän kelpaa käydä mustikassa. Toistakymmentä vuotta marjastusta harrastaneen Seppo Kääriän mukaan mustikkasato on yksi parhaista, ellei jopa paras sinä aikana, kun hän on aktiivisesti metsällä käynyt. Kuva: Lassi Puhtimäki

Marjastajan juhlapäivät ovat Forssan seudulla juuri nyt. Mustikat ovat kypsyneet ja luonnonantimia metsissä on tänä vuonna tarjolla poikkeuksellisen runsaasti.

– Pari viikkoa sitten oli vielä paljon keskenkasvuisia marjoja. Tämän viikon maanantaina alkoi olla jo oikein kypsää, kertoo jo muutaman kymmenen litraa mustikkaa kerännyt forssalainen Seppo Kääriä.

Pitkä hellekausi ja kuivuus näkyvät

Kesäkuun helteet olivat otollisia pölyttäjille ja heinäkuussa vettä tuli riittävästi. Kääriä tuumii, että alkuvaiheessa mustikan määrää on aina vaikea arvioida. Totuus paljastuu vasta maaston sinistyessä.

– Silloin huomasin, että mustikkaa tuleekin aika paljon. Toistakymmentä vuotta olen nyt harrastanut marjastamista. Tämä on parhaimpia, jos ei peräti paras vuosi. Mustikkaa on varmasti runsaasti saatavilla, kunhan ihmiset vain viitsisivät kerätä, Seppo Kääriä iloitsee.

Pitkään jatkunut hellejakso ja kuivuus heijastuvat mustikkamättäillekin, vaikka sadosta ei parane valittaa.

– Pientä marjaa on paljon seassa. Ensimmäinen hellekausi oli mustikalle vähän hankala. Lämpöä oli pitkään yli 30 astetta ja sade tuli kasvun kannalta pikkuisen liian myöhään. Siksi osa marjoista jäi pieniksi, Kääriä arvioi.

”Mielenkiintoista, mutta selän päälle käypää hommaa”

Parhaat marja-apajat löytyvät Tammelasta muun muassa Eerikkilän suunnalta ja Torronsuolta. Forssassa Kääriä on käynyt mustikassa esimerkiksi Hunnarinmäellä.

– Viimeksi, kun olin tässä Forssassa mustikassa, meitä oli pienellä alueella lähemmäs 10 kerääjää. Kaikki saivat hyvin marjaa. Yleensä metsässä ei ruuhkaa ole.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mustikat ovat nyt parhaimmillaan. Määrällisesti sato on mainio, mutta pitkien helteiden ja kuivan kauden vuoksi osa marjoista jäi pieniksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Mustikat ovat nyt parhaimmillaan. Määrällisesti sato on mainio, mutta pitkien helteiden ja kuivan kauden vuoksi osa marjoista jäi pieniksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Seppo Kääriä kerää vuosittain noin sata litraa mustikkaa ja puolukkaa. Karpaloa hän noukkii Torronsuolta noin 50 litraa ja lisäksi talven varalle säilötään jonkin verran vadelmaa.

Oma pakastin ei rajattomasti vedä, joten noin puolet mustikka- ja puolukkasadosta hän poimii tilauksesta naapureilleen ja tuttavilleen. Kääriällä marjoja kuluu päivittäin aamupuuron kyytipoikana ja mehuakin niistä tehdään.

– Kauheasti tavoitteita ei ole. Ihan mielialasta ja kiireistä riippuu, miten paljon marjassa käyn. Marjastaessa saa liikkua maastossa. Se on mielenkiintoista, mutta vähän myös selän päälle käypää hommaa, Kääriä naurahtaa.

Marjastuskauden huipentaa karpalo

Puolukkasadosta seudulla on lupa myös odottaa paljon, mutta lempimarjansa karpalon tilannetta Seppo Kääriä ei vielä lähde spekuloimaan. Vadelmaakin on jo nyt kertynyt mukavasti.

– Ainakin kukinta-aikana näytti, että puolukkaa olisi hyvin tulossa. Karpalo on hidasta poimittavaa, kun melkein käsin se täytyy aina ottaa. Vielä lokakuussa haen aina viimeisiä karpaloita talteen. Lumisateita on välillä tullut, mutta eivät ne ole haitanneet, Seppo Kääriä tuumailee.

Vuosittain metsämarjojen sadosta jää Suomessa poimimatta noin 90 prosenttia. Poiminta on harvojen intohimo, mutta poimijoissa laatu korvaan määrän.

– Aika laiskoja poimijoita suomalaiset ovat. Kyllähän tuonne metsiin voisi mennä enemmänkin porukkaa. Itikatkaan siellä eivät vielä ole kauheasti vaivanneet. FL

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic