Lounais-Häme

Ruoan alkuperä paremmin kuluttajien tietoon – Tähän asti koskenut vain liha- ja maitotuotteilta

Suomessa alkuperätiedon ilmoittamista on tähän asti edellytetty kansallisella asetuksella vain liha- ja maitotuotteilta.
Elintarvikkeiden pääainesosan alkuperämaan on jatkossa oltava kuluttajien nähtävillä. Kuva: Tuomela Tapio
Elintarvikkeiden pääainesosan alkuperämaan on jatkossa oltava kuluttajien nähtävillä. Kuva: Tuomela Tapio

Uusi EU-asetus laajentaa ruoan alkuperätietojen näkyvyyttä kaikissa jäsenmaissa.

Huhtikuusta lähtien elintarvikkeen pääainesosan alkuperämaa tulee ilmoittaa kuluttajille. Vaihtoehtoisesti voidaan ilmoittaa, ettei pääainesosa ole peräisin nimetystä elintarvikkeen alkuperämaasta.

Jos pääainesosan alkuperämaa on sama kuin elintarvikkeella, ei pääainesosan alkuperämaata tarvitse erikseen ilmoittaa.

Pyrkimys olla saattamatta kuluttajia harhaan

Pääainesosalla tarkoitetaan sellaista ainesosaa tai ainesosien yhdistelmää, jonka osuus kyseisestä elintarvikkeesta on yli 50 prosenttia tai jonka kuluttaja yleensä liittää elintarvikkeen nimeen.

Pääainesosa voi olla myös koostettu elintarvike, kuten mansikkahillo. Elintarvikkeella voi olla myös enemmän kuin yksi pääainesosa. Toimija määrittelee elintarvikkeen pääainesosan itse.

Uudella täytäntöönpanoasetuksella pyritään varmistamaan, ettei kuluttajaa johdeta harhaan elintarvikkeen ja sen ainesosien todellisesta alkuperämaasta.

Suomi on säätänyt kansallisia asetuksia

Suomi on useissa yhteyksissä esittänyt, että elintarvikkeiden alkuperämerkinnöistä tulisi säätää ensisijaisesti EU-lainsäädännössä. Koska lainsäädäntöä ei kuitenkaan ole kehitetty toivotulla tavalla, on Suomi pyrkinyt lisäämään alkuperämaatiedon läpinäkyvyyttä kansallisilla asetuksilla.

Vuonna 2016 säädettiin kansallinen asetus Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden ainesosana käytetyn lihan sekä maidon ja maitotuotteiden ainesosana käytetyn maidon alkuperämaasta. Asetus on määräaikainen ja jatkuu maaliskuun loppuun.

Uusi EU-asetus ei vastaa kaikilta osin niitä alkuperämerkintävaatimuksia, joiden mukaan Suomessa on viime vuosien aikana toimittu. Maa- ja metsätalousministeriö on siksi lähettänyt komissiolle ehdotuksen kansallisen asetuksen voimassaolon jatkamisesta huhtikuun 2021 loppuun.

Ilmoitusmenettelyyn liittyvistä teknisistä syistä asetuksen voimassaoloa jatketaan ensi vaiheessa 15. toukokuuta asti, minkä jälkeen säädetään voimassaolon loppuajasta edellyttäen, että komissio ei vastusta voimassaolon jatkamista.

– Kuluttajat tarvitsevat valintojensa tueksi riittävästi tietoa elintarvikkeiden ja niiden ainesosien alkuperämaasta. Myös kuluttajatutkimusten valossa pakolliset alkuperämerkinnät ovat perusteltuja. Olisi perusteetonta heikentää alkuperämaata koskevan tiedon saantia tässä vaiheessa, kun kuluttajat ovat tottuneet tiedon saamaan, elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm maa- ja metsätalousministeriöstä toteaa.

Suomi haluaa laajentaa vaatimuksia

Huhtikuun 2021 loppuun asti on voimassa myös maa- ja metsätalousministeriön asetus, joka velvoittaa ravintoloita ilmoittamaan aterian raaka-aineena käytetyn lihan alkuperämaan kirjallisesti tarjoilupaikoissa.

Suomi jatkaa edelleen EU-tason vaikuttamista, jotta alkuperämerkintöjä koskevia vaatimuksia laajennettaisiin EU-lainsäädännössä.

Komission odotetaan julkistavan keväällä 2020 Euroopan vihreän kehityksen ohjelman mukaisen From farm to fork -strategian, jossa on tarkoitus linjata, kuinka kuluttajille voitaisiin antaa nykyistä paremmin tietoa kestävien valintojen tueksi esimerkiksi elintarvikkeiden alkuperästä, ravintoarvosta ja ympäristöjalanjäljestä.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.3.2020

Uusimmat