Lounais-Häme

Ruoan hinnannousun arvellaan jatkuvan ensi vuonnakin - kesän kuivuus nosti kasvisten hintoja

Helsinki
25.09.2018, 10:07

Talous

Ruoka kallistuu Suomessa tänä ja ensi vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus. PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennusteen mukaan hinnat nousevat tänä vuonna 1,9 ja ensi vuonna 2,2 prosenttia.
Kehityksen taustalla on elintarvikeketjun kustannusten kasvu sekä kasvisten huomattava hinnannousu kesällä. Kesän kuivuus vähensi kasvisten tarjontaa, mutta samaan aikaan niiden kysyntä lisääntyi.
Kasvisten lisäksi etenkin maitotuotteiden hinnat nousivat alkuvuonna voimakkaasti. Lihatuotteiden hinnat kääntyivät tänä vuonna nousuun neljä vuotta kestäneen laskun jälkeen, PTT kertoo. Nousun arvioidaan jatkuvan myös ensi vuonna.
Viljatuotteissa hinnannousut ovat jääneet vähäisiksi ja hintakehitys on tasaista. Ensi vuonna myös viljatuotteiden hinnat kääntyvät nousuun. Kuiva kesä verotti maatalousyrittäjien tuloja kuluvana vuonna, ja myös tämän kehityksen arvellaan jatkuvan ensi vuonna. Viljan kokonaistuotanto on laskenut, mutta toisaalta hinnat ovat nousseet.

Elintarvikevienti laskussa

Suomen elintarvikevienti vähenee tänä vuonna selvästi. Laskun takana on maidon, sianlihan ja viljan tarjonnan kutistuminen. Samaan aikaan kotimainen kysyntä on kuitenkin piristynyt, mikä PTT:n mukaan tukee kotimaista elintarviketeollisuutta.
Rehuksi käytettävän viljan määrä väheni kuivuuden takia. Varastot pienenevät, ja puuttuvaa rehuviljaa on korvattu tuontimaissilla. Rehuviljan hinnat ovat nousseet leipäviljan hintoja enemmän niukkuuden takia.
Kotieläintilat kärsivät kallistuvan rehun vuoksi. Hintojen nousu näkyy tiloilla erityisesti ensi vuonna. PTT:n ekonomistien mukaan maatalouden kriisipaketin kohdistaminen ensisijaisesti Etelä-Suomen kotieläintiloille on perusteltua.
Rutikuivan kesän vuoksi maatalouden yrittäjätulot laskevat tänä vuonna kokonaisuudessaan selvästi, ja laskun uskotaan jatkuvan vuonna 2019.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic