Lounais-Häme Ypäjä

Muovikelmun korvaava mehiläisvahakääre on helppo tehdä itse - Osta tilalta -päivässä sai vinkkejä ja pääsi tutustumaan tilojen arkeen

Osta tilalta -päivä houkutteli lauantaina kuluttajia tutustumaan maatilojen tuotantoon ja elämään.
Kalliolan tilan emännän Minna Jokisen johdolla pääsi lauantaina valmistamaan mehiläisvahakääreitä. Niitä voi hyödyntää esimerkiksi ruoansäilytyksessä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kalliolan tilan emännän Minna Jokisen johdolla pääsi lauantaina valmistamaan mehiläisvahakääreitä. Niitä voi hyödyntää esimerkiksi ruoansäilytyksessä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kalliolan tilan emäntä Minna Jokinen raastaa mehiläisvahaa kankaan päälle. Pian se saa ylleen vahamaisen pinnan, kun emäntä sulattaa silitysraudalla vahamurut kiinni puuvillakankaaseen. Kun vastasilitetty kangas on jäähtynyt, uusi tuote, mehiläisvahakääre, on valmis.

– Vahakääreellä voi korvata esimerkiksi ruoansäilönnässä käytettävän muovikelmun. Se on ympäristöystävällinen vaihtoehto ja pitää ruoan aromit tuoreena. Lihan säilömiseen vahakääre ei sovellu, Jokinen kertoo.

Mehiläisvahakääreeseen tarvitaan puuvillakangasta, leivinpaperia, silityslauta ja rauta sekä mehiläisvahaa.

Kunniaa kotimaisille ruuan tuottajille

Ypäjäläinen Kalliolan tila osallistui lauantaina järjestettyyn Osta tilalta -päivään jo kolmannen kerran. Tapahtuman tarkoituksena on tehdä kunniaa kotimaisille ruoan tuottajille ja lähiruoalle. Lisäksi se pyrkii houkuttelemaan kuluttajat tutustumaan maatilojen arkeen ja hankkimaan tuotteita suoraan tilojen hyllyiltä. Lounais-Hämeessä tempaukseen otti Kalliolan tilan lisäksi osaa Somerolla sijaitseva Nummelan tila.

Ypäjäläistilan miljöössä pääsi valmistamaan vahakääreiden lisäksi hyönteishotelleja sekä tutustumaan mehiläisten kasvatukseen. Jokiselle mehiläishoitajan arki on tuttua, sillä mehiläiset pörräsivät hunajan tuotantoa varten tänä kesänä Kalliolassa jo viidettä vuotta.

– Olen ollut aina kiinnostunut luonnosta. Suoritettuani hunajantuottaja-koulutuksen, hankin ensimmäisen mehiläisyhdyskuntani. Vuosien aikana mehiläisyhdyskuntien määrä on kasvanut 20 kappaleeseen, tilan emäntä toteaa.

 

Luitko tämän: Hunajasato jäämässä keskimääräiseksi – Tarhaaja: “Satoa odotettiin ja odotettiin, mutta sitä ei tahtonut tulla”

Mehiläisiltä kuluttajille muutakin kuin hunajaa

Kalliolan tila tuottaa mehiläisten hoidon tuloksena kuluttajien käyttöön muun muassa perinteistä hunajaa sekä perga-siitepölyä ja propolis-vahaa. Pääasiassa Kalliolan tuotteita on saatavissa erilaisissa myyjäisissä sekä Ypäjän Annantien liikekeskuksesta. Suoraan tilalta hunajaa ei voi ostaa joka päivä, sillä tällä hetkellä tila toimii ainoastaan Jokisen kesämökkinä.

– Mehiläisten kasvatus on minulle tärkeä harrastus. On hienoa, että suomalaista ruokaa kunnioitetaan järjestämällä Osta tilalta -päivän kaltaisia tapahtumia. Uskon, että tiloilla vierailu tuo maaseudun lähemmäksi ihmisiä, joilla ei ole mitään kosketuspintaa ruoantuotantoon, Kalliolan tilan emäntä pohtii.

Ylämaan naudat kiinnostivat

Osta tilalta -päivä houkutteli somerolaiselle Nummelan tilalle runsaasti maaseudun arjesta kiinnostuneita vierailijoita. Ylämaankarjaa kasvattavaan tilaan tutustujat pääsivät rapsuttelemaan lempeitä ylämaan nautoja sekä tutustumaan tilan arkeen. Tila oli mukana tempauksessa tänä syksynä ensimmäistä kertaa. Tilan isäntä Mikko Hakala oli tyytyväinen päätöksestään ottaa osaa tiloja ja kuluttajia yhdistävään lauantaihin.

– On valtavan tärkeää, että kuluttajille esitellään tilojen tuotantotapoja ja arkea. Osta tilalta -tapahtumassa kuluttajien ja tuottajien välille syntyy positiivista kanssakäymistä, joka avaa varmasti monelle uusia näkökulmia suomalaisesta ruoantuotannosta, Hakala summaa. FL

Mehiläisvahakääre

 

Leikkaa haluamasi kokoinen pala puuvillakankaasta. Käytä mieluiten harkkosaksia, jotta kangas ei lähde purkautumaan. Parhaan tulokseen saat käyttämällä 100-prosenttista luomupuuvillaa.

Nosta kankaan pala leivinpaperin päälle.

Raasta raastimella mehiläisvahasta vahamurua puuvillakankaan päälle. Vahamurua saa olla kankaan päällä runsaasti.

Kun vaha on raastettu, aseta toinen leivinpaperi vahamurun ja kankaan päälle.

Sulata mehiläisvaha silitysraudalla kiinni kankaaseen.

Anna kääreen jäähtyä. Kääre muovautuu käytössä säilytysrasioihin sopivaksi, kun sen asettelee käsin astian ympärille. Käsien lämpö tekee kääreestä taipuisan.

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic