Lounais-Häme Forssa

Ruoka valmistuu nappia painamalla – Hyvinvointiteknologia voi helpottaa vanhuksen arkea

Ikäihminen saa monenlaista palvelua ja turvaa hyvinvointiteknologian avulla, kunhan maksuvaraa riittää.
Vanessa Morchio (vas.) esitteli Faicaren projektipäällikkö Sanna Toukkarille prototyyppiä pelistä, jonka avulla ikäihminen yhdistää pelaamisen ja liikkumisen, joka ylläpitää motorisia kykyjä, lihaksia ja nivelten kuntoa. Kuvaaja: Lassi Puhtimäki

Miltä kuulostaa pakastimen ja kiertoilmauunin yhdistelmä, joka valmistaa nappia painamalla ruoan? Asiakkaan tehtäväksi jää ainoastaan nostaa ruokaa sisältävä folio pakastimesta kiertoilmauuniin ja kuunnella sen jälkeen koneen antamia neuvoja ja tietoa.

Menumat oy:n pakastimeen mahtuu 18 eri ruokalajia. Asiakas voi itse valita, mitä ruokaa ja mihin aikaan vuorokaudesta haluaa syödä. Vaihtuvalla ruokalistalla on yli 70 pääruokaa, jälkiruokia, jäätelöä ja suolaisia välipaloja. Menumat toimittaa asiakkailleen veloituksetta myös yleisimpiä kauppatavaroita ilman erillistä toimitusmaksua.

Myyntijohtaja Jan Weppling Menumatilta kuvailee laitetta seniorien ruokaturvaksi. Uuni sammuu itsellään ja laite huomauttaa, jos uunin kansi tai pakastimen luukku on jäänyt auki. Ruoka valmistuu noin puolessa tunnissa.

– Kokkimme valmistavat ruoat Juvalla ja Vantaalla. Ne annostellaan, pakastetaan ja viedään säilytykseen Vantaan varastolle, josta ne kuljetetaan asiakkaiden pakastimiin. Ruokamme laatu on saanut paljon positiivista palautetta, mikä lämmittää paljon, Weppling kertoo.

Palvelusta laskutetaan asiakasta hänen tilaamansa aterioiden mukaan kuukausittain jälkikäteen. Aterian yhteydessä mainittu hinta kattaa palvelun kokonaisuudessaan (palvelulaitteen kotiin, aterian ja aterian kotiin toimituksen). Menumatilla on sopimus ateriapalvelujen tuottamisesta yli 50 kunnan kanssa. Näiden kuntien kautta palvelun käyttäjinä on noin 1 200 asiakasta. Lisäksi yksityisiä asiakkaita on nykyisin reilut 300.

 

Mika Kyllönen on hämeenlinnalaisen Oulumo oy:n yksi perustajajäsenistä ja myyntijohtaja. Hän esitteli tiistaina Forssan ammatti-instituutilla järjestetyillä Kaikille toimiva arki -messuilla kuvaturvapuhelinta, jonka kärkiajatus turvallisuuden lisäksi on pitää yllä ikäihmisen sosiaalista verkkoa. Kyllönen huomauttaa, että hoivapalveluyritysten käytössä laite myös helpottaa kiireitä ja tuo taloudellisia sekä ilmastollisia säästöjä.

– Usein hoitaja käy vanhuksen kotona lähinnä tarkistamassa, että tämä ottaa lääkkeensä ja sen jälkeen hoitaja poistuu seuraavaan paikkaan. Laitteemme avulla tuttu hoitaja soittaa asiakkaalle ja hänellä on aikaa rupatellakin, kun ei tarvitse käyttää aikaansa autolla ajamiseen. Palautteen perusteella tätä arvostetaan, Kyllönen kertoo.

Kuvaturvapuhelimen käyttäjä ja neljä hänelle tärkeää ihmistä voivat pitää yhteyttä yhdellä napin painalluksella selkeän videokuvayhteyden avulla. Laite myös mahdollistaa pakotetun kuvayhteyden avaamiseen, jos ikäihminen ei siihen vastaa. Keskusteluyhteys on suojattu, joten sillä voi lähettää terveystietoja.

Kuvaturvapuhelin on jo käytössä muun muassa Helsingin kaupungilla ja hoivapalveluyhtiö Mehiläisellä. Sitä voi vuokrata 49 euron kuukausivuokralla, joka sisältää kaikki laitteesta ja puheluista syntyvät kulut.

 

Moni muukin hyvinvointiteknologiaan liittyvä laite oli messuvieraiden tarkasteltavissa. Kaikki messuilla esitellyt laitteet ja palvelut ovat Forssan ammatti-instituutin opetuskäytössä. Esimerkiksi hämeenlinnalaisen Solentium oy:n muistipeli Memoerasta löytyy yli 20 muistia kehittävää peliä.

– Ikäihmiset ovat saaneet pelistä onnistumisen iloa, he ovat ylpeitä siitä että osaavat, peliä esitellyt Vanessa Morchio tietää kertoa.

Messut olivat helmikuun alussa käynnistyneen ja yli kaksi vuotta kestävän Faicare-hankkeen ensimmäiset, mutta pienempiä tapahtumia hankkeen tiimoilta on järjestetty projektipäällikkö Sanna Toukkarin mukaan yli 30.

Faicare-hankkeen tavoitteena on muun muassa muokata oppimisympäristöjä työelämää vastaaviksi, antaa valmiuksia yrittäjyyteen ja yrittäjämäiseen toimintatapaan sekä vahvistaa opiskelijoiden hyvinvointiteknologiaosaamista. FL

 

EDIT: Korjattu klo 14.35 ateriapalvelun hintatiedot ja tarkennettu tieto Menumatin asiakaskunnan koostumuksesta.

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic