Lounais-Häme

Ruokaa roskiin laskiämpärikaupalla

Jokainen suomalainen tulee heittäneeksi pois peräti 23 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa.

Humppilan Maa- ja Kotitalousnaiset ovat koonneet Humppilan Saleen ruokahukkapöydän, joka havainnollistaa pysäyttävästi, kuinka suuri tuo ruokahävikki konkreettisesti on.

-Olimme aivan järkyttyneitä. Meitä oli viisi, kuusi ihmistä keräämässä tuotepaketteja, joita laitoimme siihen pöytään. Kaikista tuntui, että keräsimme paljon. Kun rupesimme laskemaan ja katsomaan, että saimme sen 23 kiloa, niin se oli kyllä käsittämättömän iso määrä, huoahtaa Humppilan Maa- ja Kotitalousnaisten puheenjohtaja Kati Tiilikkala.

 

23 kiloa on tutkitusti vain yhden ihmisen hukkaan menevä ruokamäärä vuodessa.

-Viisihenkiseltä perheeltä se menee viisinkertaisena. Siitä tulee jo yli sata kiloa, joka heitetään roskiin vuodessa, Tiilikkala hämmästelee

-Kun kokosimme pöytään tulevia tarvikkeita, tuli niitä yhteensä viisi kassillista. Rahallista arvoa emme näille laskeneet, mutta arvioimme, että tästä määrästä riittäisi yhdelle henkilölle kuukaudeksi syötävää.

Esimerkiksi maitotuotteita pöydällä on viisi kiloa, leipää reilu neljä kiloa, kasviksia ja hedelmiä viisi–kuusi kiloa.

 

Pöytä oli esillä Humppilan Salessa viime viikon ajan. Seuraavaksi ruokahukkapöytä matkaa ensin Humppilan yläasteelle ja sitten alakouluun jakamaan oppilaille valistusta.

Oppilaat käyvät pöydän annin läpi opettajan johdolla. Yläkoululaisille on ideoitu myös kilpailu, miten ruokahukkaa voisi vähentää.

 

Tiilikkalan perheessa ruokaa ei sentään mene hukkaan esimerkkipöydän tahtia.

-Me teemme muusista rieskaa ja pannaria, jatketaan kastikkeita. Esimerkiksi jos jauhelihakastiketta jää, siihen voi laittaa seuraavana päivänä joukkoon porkkanaraastetta, niin siitä tulee tosi hyvää.

-Kun ei osta sinne jääkaappiin liikaa tavaraa, se ei pääse myöskään pahaksi. Kaupathan ovat nykyään auki melko lailla ympäri viikon ja jossain ympäri vuorokaudenkin, joten ruokaa saa kuitenkin aina tarvittaessa, ettei tarvitse kotiin ostaa ylettömästi.

 

Humppilan näyttely on Naisvoimaa-viikon paikallinen tempaus, jolla maa- ja kotitalousnaiset haastavat kuluttajia vähentämään ruokahävikkiä. Pöydän tuotteilla havainnollistetaan jokaisen suomalaisen keskimääräinen vuosittainen ruokahävikki.

Hukkaruokapöytä on koottu soveltaen eri tutkimuksia, joita etenkin Luonnonvarakeskus (entinen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) on eri hankkeissa tehnyt. Hävikkiruokapöytä perustuu Motivan käyttämään ruokahävikkimäärään 23 kg/henkilö/vuosi. Määrässä on sekä biojätteisiin heitettyjä ruoka-aineita että viemäriin kaadettua maitoa.

Hukkaan heitetyn ruoan arvo on osapuilleen 125 euroa henkilöltä vuodessa. Nelihenkisen perheen taloudellinen menetys on ruokahävikkinä noin 500 euroa vuodessa.

Maa- ja kotitalousnaisten kokoaman ruokahukkapöydän luona on myös esitteitä ruokahukan tiimoilta sekä vinkkejä, miten ruokahukkaa voi vähentää. FL

 

Hukkaruoka ruotuun
Osta elintarvikkeita ja valmiita ruokia harkiten kulutuksen mukaan.Otat lautaselle sen verran ruokaa kuin mitä syöt.Parasta ennen -päivättyjen tuotteiden käyttöikä ei lopu päivämäärään. Luota omiin aisteihisi ja tutki tuotetta.Noudata viimeistä käyttöpäivää (esimerkiksi liha- ja kalatuotteet), ennakoi ja valmista niistä ajoissa ruokaa.Hyödynnä tähteet ruoanvalmistuksessa.Kuivat leivät voit raastaa korppujauhoiksi tai tehdä niistä vaikka krutonkeja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti