Lounais-Häme

Ruokahävikkiä vähennetään tiekartan avulla – Luonnonvarakeskus johtaa hanketta

Kotitalouksien ruokahävikkitietoja kartoitetaan 1 000 kuluttajalle lähetettävällä kyselyllä ja hankkeessa kehitettävällä online-päiväkirjasovelluksella.
Ruokahävikki pyritään saamaan Luonnonvarakeskuksen johtaman uuden hankkeen myötä nykyistä pienemmäksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ruokahävikki pyritään saamaan Luonnonvarakeskuksen johtaman uuden hankkeen myötä nykyistä pienemmäksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Luonnonvarakeskus johtaa Ruokahävikin seuranta ja tiekartta -hanketta. Siinä rakennetaan kattavaa elintarvikejätteen kansallista seurantajärjestelmää yhteistyössä alan toimijoiden ja ministeriöiden kanssa.

Hankkeessa selvitetään myös elintarvikejätteen ja hävikin määrä yhden vuoden ajalta koko ruokaketjussa vuoden 2020 loppuun mennessä. Lisäksi työn tuloksena syntyy erilaisia ruokahävikin mittaamisen ja seurannan työkaluja ja yhteistyömuotoja ketjun eri osiin.

Hankkeessa laaditaan myös tiekartta hävikin vähentämiseksi. Tiekarttaan kootaan keinovalikoima ruokahävikin ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi koko ruokaketjussa. Tutkittuun tietoon pohjautuvassa ruokahävikkitiekartassa esitetään myös konkreettisia toimia hävikin puolittamiseksi ketjun loppupäässä. Tiekartan toimeenpano tarvitsee laajaa tukea ja rahoitusta, jotta hyvät ja toimivat ruokahävikin vähentämistoimet jalkautuvat laajalle.

– Toivomme poliittisten päättäjienkin vievän ruokahävikin vastaista taistelua vauhdilla eteenpäin, sanoo hankkeen projektipäällikkö, tutkija Inkeri Riipi Lukesta.

Lukessa on kehitetty Lukeloki-sovellus, jonka avulla ravitsemisalan yritykset saavat yksityiskohtaista tietoa hävikin muodostumisesta ja voivat suunnitella oikein kohdistettuja vähentämistoimia.

Teollisuuden ja kaupan sektorilta hävikkitiedot kerätään Elintarviketeollisuusliiton ja Päivittäistavarakauppa ry:n avulla. Kotitalouksien ruokahävikkitietoja kartoitetaan 1 000 kuluttajalle lähetettävällä kyselyllä ja hankkeessa kehitettävällä online-päiväkirjasovelluksella, joka mahdollistaa hävikkimäärien kirjaamisen ilman punnitsemista visuaalisia elementtejä hyödyntäen. Sovelluksen avulla tietoja kerätään noin 200 kotitaloudelta syksyn 2019 aikana ympäri Suomea.

Alkutuotannon hävikkitiedot perustuvat tässä vaiheessa aiempien hankkeiden tietoihin, joiden pohjalta suunnitellaan hävikkitiedonkeruun yhdistämistä Luken vuosittaiseen satotiedonkeruuseen.

Ruokahävikin seuranta ja tiekartta -hankkeessa ovat mukana maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Elintarviketeollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry ja Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry sekä iso joukko niiden jäsenyrityksiä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic