Lounais-Häme

Ruokatalo ottaa käyttöön lajitteluviestit – Forssan tehtaalla pakataan viimeisiä lihoja mustiin muovirasioihin

HKScan ottaa sanalliset lajitteluviestit käyttöön pakkauksissaan tämän vuoden loppuun mennessä. Kuva: HKScan.

HKScan on linjannut luopuvansa tämän vuoden loppuun mennessä mustan muovin käytöstä. Yhtiö kehittää pakkauksia, joissa käytetään vähemmän materiaalia ja jotka sopivat kierrätykseen ja uusiomateriaaliksi.

Forssan tehtaalla uudistus on pakkausasiantuntija Mari-Annika Mattssonin mukaan käynnissä.

– Muutos toteutuu joulukuun loppuun mennessä riippuen rasioiden varastosaldosta. Olemassa olevat rasiat käytetään ensin loppuun.

HKScan pakkaa Forssan tehtaalla possunlihaa, naudanlihaa ja suikalelihaa. Jatkossa tuotteet pakataan mustien muovirasioiden sijaan kirkkaisiin muovirasioihin, jotka ovat tuttuja jauhelihapakkauksista.

Ruokatalo on tuonut kauppojen hyllyille jo uusia valkoisia ja keltaisia liharasioita. Valmisruoat pakataan jatkossa terrakotan ja burgundin väreihin.

 

Materiaalikolmiot ovat epäselviä

HKScan uudistaa myös pakkausmerkinnät ja ottaa loppuvuoden aikana käyttöön sanalliset lajitteluviestit.

Mattsson kertoo kuluttajien kokeneen pakkauksissa nykyisin käytetyt materiaalikolmiot epäselviksi: Ne kertovat pakkauksessa käytetystä materiaalista. Ne eivät ole kierrätysmerkkejä.

Moni luulee pakkauksissa olevan 07-merkinnän tarkoittavan pvc-muovia, jota ei saa laittaa muovinkeräykseen. Näin ei kuitenkaan ole.

– Esimerkiksi makkarapakettimme kuuluu muovinkeräykseen eikä sekajätteeseen.

 

Lajitteluviesti kertoo, miten pakkaus kuuluu lajitella

Uusissa lajitteluviesteissä kerrotaan sanallisesti, miten pakkaus kuuluu lajitella. Lajitteluviesti voi kuulua esimerkiksi ”Lajittele pakkaus muovina. Muovi ei kuulu luontoon.”.

Ruokatalo haluaa omalta osaltaan helpottaa kuluttajien arkea kertomalla selkeästi, mihin kierrätysjakeeseen pakkaukset tulee lajitella. Sopiva viesti valitaan pakkauskoon ja käytetyn painatuspinnan mukaan.

– Haluamme laittaa lajitteluviestit selkeästi näkyville. Jos ja kun viesti laitetaan pakkaukseen, sitä ei kannata piilottaa, Mattsson toteaa.

Kaikki ruokatalon käyttämät pakkausmateriaalit voidaan lajitella muoveihin, kartonkeihin tai metalleihin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic