Lounais-Häme

Ruokava houkutti Somerolle: Tunnelmaa riitti ja kauppa kävi

Forssalaisella Matti Lähdellä on melkoinen kotipuutarha Punkalaitumella. Sieltä löytyy niin luumu- kuin omenapuut, tyrni-, viinimarja- ja marja-aroniapensaat. Mehua ja hilloa löytyy yli omien tarpeiden, mutta pari murhettakin Lähdellä on.

-Lapsia on neljä ja lastenlapsia neljätoista, mutta vain yksi lastenlapsista käy noukkimassa marjoja, Lähti sanoo.

Suvussa on ollut mehiläiskennoja vuodesta 1916, ensimmäisen maailmansodan ajoilta. Nyt sille toiminnalle ei löydy jatkajaa. Ruokava-messuilta Lähti haki apua toisenlaisiin ongelmiin. Luumupuiden hedelmät tuppaavat jostain syystä halkeamaan ja valuttamaan sokerin. Lähti ei ole löytänyt siihen ratkaisua, eikä omenapuiden karsimisesta neuvoja messuilla jakanut Heli Ryhtäkään osannut pulmaa ratkaista.

Tyrnipensaidenkin kanssa Lähdellä on ongelma: ne meinaavat kuolla ja Lähti epäilee, ovatko pensaat allergisia muille lajeille.

-Vaihda tyrnipensaiden paikkaa, jos siitä olisi apua, Ryhtä neuvoo.

 

Heli Ryhtä oli toista kertaa Ruokava-messuilla antamassa ohjeita omenapuiden hoitamiseen. Ryhdän mukaan juuri nyt on oikea aika karsia omenapuita. Tärkein yksittäinen teko on karsia kaikki vesiversot pois.

-Nyt kun on hankea, versojen karsiminen ylemmiltä oksilta on helpompaa. Tyviversot voi karsia vasta kun lumi on sulanut, Ryhtä sanoo.

Vanhoille, korkeille omenapuille ei Ryhdän mukaan suuria voi tehdä. Kuivat oksat kannattaa leikata pois ja jos mahdollista, puuta voi yrittää madaltaa.

Nuorta omenapuuta voi taivuttaa langoilla, jotta se ei kasvaisi kovin korkeaksi. Lankojen kunto kannattaa tarkistaa syksyllä, jotta ne eivät kasva kiinni runkoon. Tarvittaessa langat tai narut kannattaa vaihtaa.

-Oksia karsiessa tappia ei saa jättää. Oksa katkaistaan joko rungosta tai lähimmästä haarautuvasta oksasta, vesiversot runkoa myöden Ryhtä neuvoo.

 

Sesonkiaika on myös linnunpönttöjen asentamisella.

-Jos pönttöön haluaa asukkaita, se pitäisi asentaa maaliskuun aikana, opastaa Kiikalasta saapunut pönttökauppias Venni Sankari.

Etenkin talitintillä alkaa olla pesintäaika ja pesäpöntön asentamisella alkaa olla kiire.

Linnut ovat yllättävän tarkkoja pöntön suuaukon ja lattian koosta. Esimerkiksi talitintti ja kirjo- sekä harmaasieppo tarvitsevat 32-millisen suuaukon, pienemmille varpusille riittää 28-millinen.

-Tintti ja sieppo vaativat 100×120-kokoisen lattian. Vaikka suuaukko olisi 32-millinen, talitintti ei mene 100×100-kokoiseen pönttöön, Sankari kertoo.

Sankari oli Ruokava-messuilla ensimmäistä kertaa.

-Tunnelma on hyvä ja kauppa käy. Varmasti tullaan uudelleenkin, hän kehui. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic