Lounais-Häme

Ruokavirasto kehottaa luomaan katseet perunapeltoon – Nyt on koloradonkuoriaisten aika

Perunakasvustoja on nyt syytä tarkkailla.
Ruokavirasto kehottaa perunanviljelijöitä tarkkailemaan niitä koloradokuoriaisten varalta. Kuoriaisen tunnistaa raitaisesta selästä. Kuva: RAIMO POUTANEN
Ruokavirasto kehottaa perunanviljelijöitä tarkkailemaan niitä koloradokuoriaisten varalta. Kuoriaisen tunnistaa raitaisesta selästä. Kuva: RAIMO POUTANEN

Ruokavirasto kehottaa tiedotteessaan viljelijöitä nyt tarkkailemaan perunakasvustojaan. Koloradonkuoriaisia voi kulkeutua Suomeen ilmavirtausten mukana etelästä ja idästä, joissa niitä esiintyy yleisesti.

Kuoriainen voi myös talvehtia suomalaisissa perunapelloissa.

Yleisimmin koloradonkuoriaisia on Suomeen kulkeutunut kaakkoisten ilmavirtausten mukana. Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo ja Uusimaa ovat suurimman riskin alueita.

– Havainnoista on ilmoitettava Ruokaviraston havaintoilmoituspuhelimeen. Torjunta on sitä helpompaa, mitä aikaisemmin esiintymä todetaan, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Ruokaviraston kasvinterveysyksiköstä.

Koloradonkuoriaisten kulkeutumista ilmavirtojen mukana on vaikea ennustaa. Sopivia lähtöalueita Suomeen ovat Keski-Eurooppa, Baltian alue ja Venäjä, joissa kuoriaista esiintyy yleisesti.

Suomessa ei ole todettu koloradonkuoriaisesiintymiä kesän 2016 jälkeen. FL

Koloradonkuoriainen

Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa, etuselkä on oranssi ja siinä on mustia pilkkuja.

Perunakasvustosta voi nyt löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia ja toukkia.

Munasta vastakuoriutunut toukka on noin 1–2 millimetriä pitkä ja tummahko. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen.

Toukat kehittyvät nopeasti ja niiden kuperan selkäosan väri muuttuu pian oranssinpunertavaksi. Pää on musta ja alhaalla kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pilkkuja.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan.

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic