Lounais-Häme

Ruokavirasto on menossa Seinäjoelle

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) esittää, että vuoden 2019 alussa aloittavan Ruokaviraston päätoimipaikaksi tulee Seinäjoki.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää samalla, että alueellistamisen koordinaatioryhmä puoltaa nyt tehtyä esitystä sekä maatalouden ja elintarviketurvallisuuden hallinnonalan organisatorista uudistamista.

Ruokavirastossa yhdistyy Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira), Maaseutuvirasto ja osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskuksesta.

 

Yhdistettävissä virastoissa työskentelee yhteensä noin tuhat henkeä ja toimipaikkoja on 20 paikkakunnalla.

Suurimmat toimipaikat ovat Helsinki, Kuopio, Lapinjärvi, Loimaa, Oulu ja Seinäjoki. Lisäksi teurastamopaikkakunnilla eri puolilla Suomea toimii noin 100 työntekijää lihantarkastustehtävissä.

Hallitus antaa asiasta lopullisen esityksen viimeistään ensi vuoden helmikuussa.

Leppä on todennut, että Seinäjoki oli luonteva valinta muun muassa siksi, koska alueella on paljon maataloutta sekä alan tutkimus- ja kehitystoimintaa.

 

Forssan seudulla on kyselty, olisiko virasto voitu sijoittaa Luonnonvarakeskuksen (Luke) tyhjilleen jääviin tiloihin Jokioisille.

Forssalaisen kansanedustajan Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) mukaan Jokioinen ei ollut vaihtoehto päätoimipaikaksi, koska valmistelussa ei ollut kyse hajasijoitushankkeesta.

-Jokioisten Luken yksikköön haetaan parhaillaan muuta uutta toimintaa, Anttila sanoo.

Hän lisää, että Maaseutuviraston toiminta alueellistettiin Seinäjoelle jo muutama vuosi sitten, joten kaupunki on luonnollinen paikka Ruokavirastolle.

-Seinäjoelle siirtyy vain viraston johto. Toiminnot ja prosessit pysyvät niillä paikkakunnilla, joilla ne ovat nytkin.

 

Jokioisilla jää vuodenvaihteen jälkeen lisää tilaa tyhjilleen Lukelta.

-Luken tilat ovat erinomaisia ja sinne haetaan sellaista tutkimustoimintaa, jossa Jokioisten yksikkö voisi olla Euroopan huippua, Anttila toteaa valtion omistuksessa olevista rakennuksista.

Hän toteaa, että Sipilän hallituksen toimet hajasijoittamisesta kertovat, etteivät hajasijoitushankkeet ole suosiossa.

Luken Jokioisten yksiköistä on vähennetty noin 150 työpaikkaa.

-Olen tehnyt todella paljon työtä sen eteen, ettei enää tapahtuisi siirtoja. Luken Jokioisten yksikön tulevaisuus vaatii nyt vahvaa vaikuttamista.

Forssalainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen toteaa, että Ruokavirastossa on kyse jo olemassa olevien virastojen yhdistymisestä.

-Sen sijaan Luonnonvarakeskuksen osalta teemme aktiivista yhteistyötä sekä seudullisesti, maakunnallisesti että valtakunnan tasolla, Grahn-Laasonen summaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic