Lounais-Häme

Ruostejärvelle reitti veden yli

Hämeen luontokeskuksen ja Eerikkilän urheiluopiston välisen matkan lyheneminen on lähellä. Kauan pohdittu suora yhteys, joka toisi lisää asiakkaita opistolta luontokeskukselle ja toisinpäin, alkaa olla lähellä toteutumista.

-Suunnittelu vei aikaa, sillä kyseessä on pitkä pätkä ja kustannukset mietityttivät, sanoo Tammelan kunnan ympäristösihteeri Erja Klemelä.

Nyt vireillä Etelä-Suomen aluehallintovirastossa on vesilain mukainen lupahakemus ponttonisillalle. Hakemus on toimitettu noin kuukausi sitten. Projektin kustannusarvio on lähes 50 000 euroa.

-Lossiakin pohdittiin, mutta Eerikkilä halusi kiinteän sillan, kertoo Klemelä.

Yksi syy siltaratkaisuun päätymiseen on sen mahdollistama ympärivuotinen käyttö. Ponttonisilta on toisaalta myös edullisempi ja ekologisempi ratkaisu kuin kiinteä vastine.

Puinen silta sijoittuu Ruostejärveen Kurjenniemen ja Leppilammin kannaksen välille. Sen pituus tulee olemaan noin 88 metriä ja leveys kolme metriä. Sillan keskiosaan jätetään soutuveneitä varten kolmen metrin levyinen ja puolitoista metriä korkea kulkuaukko.

Sillalla ei kunnan ympäristölautakunnan mukaan kelluvana rakenteena ole vaikutusta veden virtaamaan tai korkeuteen eikä vedenlaatuun. Kunnanhallitus päätti maanantaina esittää lausuntonaan, ettei sillä ole huomautettavaa sillan rakentamiseen.

-Sillalla ja muilla toimenpiteillä pyritään turvaamaan luontokeskuksen toiminta. Silta on reitistön ja ihmisten kannalta tärkeä ja toivottavasti aktivoisi kulkijoita. Nyt Tammelan kunta on lähtenyt viemään asiaa eteenpäin, kommentoi Eerikkilän urheiluopiston toimitusjohtaja Petri Jakonen.

Uusi väylä voisi tuoda kaivattua vireyttä myös vastarannalla sijaitsevalle Hämeen luontokeskukselle.

-Meidän olisi helpompi kehittää yhteistoimintaa Eerikkilän kanssa, jos välimatka saataisiin lyhenemään. Silta liittyy tulevaan hankkeeseen, joka menisi luontevasti luontomatkailu- ja hyvinvointia luonnosta -teemojen alle, kertoo Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalvelujen aluepäällikkö Jouni Aarnio.

Hanke käynnistyisi näillä näkymin vuonna 2018, ja se olisi osa Forssan seudun matkailun kehittämiseksi viime vuonna valmistunutta MasterPlania. Suunnitelmaa on ollut tekemässä seudun kuntien ohella järjestöjä, palveluyrityksiä, Metsähallitus ja Eerikkilä. Hankkeen pääajatuksena on lisätä alueen luontomatkailua. Sillan ja siihen liittyvän hankkeen rahoitus on vielä tässä vaiheessa kysymysmerkki.

-Eiköhän sillalle löydy sopivat rahoituskanavat, koska hyvinvointia luonnosta sekä lasten ja nuorten luontosuhde ovat teemoina yhteiskunnallisessa keskustelussa keskeisiä, Aarnio uskoo.

Kunnanjohtaja Kalle Larssonin mukaan silta on alueen käytettävyyden kannalta avainasemassa.

-Tärkeää on saavutettavuus kummastakin suunnasta ja alueen toiminnan monipuolisen jatkokehittämisen mahdollisuus. Kaikkien toimijoiden panos yhteisen MasterPlanin toteuttamisessa on merkittävää ja Eerikkilä on ollut siinä iso toimija, kokoaa Larsson. FL

Ruostejärven retkeilyreitit
Hämeen luontokeskuksen luona kulkee puolesta kilometristä reiluun kilometriin pitkiä elämyspolkuja.Ruostejärven ja Liesjärven kansallispuiston välillä on myös 24 kilometrin mittainen retkeilyreitti.Ruostejärven ja Saaren kansanpuiston välillä voi tehdä 14 kilometrin patikkaretken.Molemmat reitit ovat osa noin 200 kilometrin mittaista Hämeen Ilvesreitistöä.

Uusimmat

Fingerpori

comic