Lounais-Häme Tammela

Ruostejärven rannalla pesivä viirupöllöpariskunta on aiheuttanut kulkijoille kauhun hetkiä

Aggressiivisen pöllön kohtaavan ei pidä leikkiä sankaria. Ainoastaan perääntyminen on viisasta. Viime viikolla viirupöllön uutisoitiin vieneen kokeneelta luontokuvaajalta näön.
Poikasiaan suojeleva viirupöllöpariskunta on aiheuttanut pelonhetkiä Ruostejärvellä liikkuville. Kuva: SATU VAARULA
Poikasiaan suojeleva viirupöllöpariskunta on aiheuttanut pelonhetkiä Ruostejärvellä liikkuville. Kuva: SATU VAARULA

Ruostejärven rannalla lähellä pitkospuita pesivä viirupöllöpariskunta on aiheuttanut kulkijoille kauhun hetkiä. Satu Vaarulan mukaan aggressiivisesti käyttäytyneet pöllöt ovat varoittaneet ohikulkijoita naksuttavalla äänellä ja siipiään kahisuttamalla.

Lounais-Hämeen lintuharrastajien linnustonsuojeluvastaava Jouko Alhaisen mukaan kyse on pöllöille hyvin tyypillisestä käyttäytymisestä. Kuten arvata saattaa, ne suojelevat poikasiaan.

– Viirupöllö puolustaa poikasiaan, jotka ovat joko juuri tulleet ulos tai tulossa ulos pesästään. Pöllöt ovat aivan samanlaisia kuin meidän leijonaemot. Ne suojelevat kaikin tavoin lapsiaan.

Aggressiivisen pöllön kohtaavan ei pidä leikkiä sankaria. Ainoastaan perääntyminen on viisasta.

– Kannattaa nostaa kädet korvien kohdalle pään päälle ylös ja mennä paluusuuntaan. On syytä perääntyä 30-40 metriä ennen kuin kääntää kasvojaan tai laskee kätensä alas, Alhainen neuvoo.

Hänen mukaansa pöllön aiheuttama häiriö on väliaikainen. Se kuljettaa poikasensa kauemmas rauhalliseen paikkaan luultavasti viikon tai puolentoista kuluessa.

Jos aggressiivisia lintuja on pakko kohdata, kannattaa kulkea sateensuoja 30-40 senttiä pään yläpuolella.

– Pöllö päästää kyllä ohi, kun ei näe ihmisen päätä tai silmiä.

Viime viikolla viirupöllön uutisoitiin vieneen kokeneelta luontokuvaajalta näön. Jouko Alhainenkin on pöllöjä rengastaessaan joutunut hyökkäysten kohteeksi. Myös haukkoja on syytä varoa.

– Varpuspöllökin on vain vajaan nyrkin kokoinen, mutta sen isku on todella mojova. Viiru- ja hiiripöllöt ovat kaikkein aggressiivisimpia, mutta mihinkään pöllöihin ei pidä suhtautua hymyillen, hän muistuttaa. FL

 

Lue myös: MT: Kaksi ihmistä sairaalaan viirupöllön hyökkäyksistä – Pesäänsä puolustava lintu iskee pään alueelle (29.6.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

16.7.2020

Fingerpori

comic