Lounais-Häme

Ruotsidemokraatit haluaa vuokrata vankilapaikkoja ulkomailta ja laskea bensan hintaa

Helsinki/Tukholma
29.08.2018, 13:05

Ulkomaat

Ruotsidemokraatit haluaa vuokrata sellejä muista EU-maista Ruotsin vankilapaikkojen lisäämiseksi. Kovempi linja rikollisuutta kohtaan on yksi painopistealueista puolueen tänään esittelemässä vaaliohjelmassa.
Puolueen johtajan Jimmie Åkessonin mukaan vankeinhoitoon tarvitaan lisää resursseja, koska rangaistuksia pitää koventaa. EU:sta vapaana olevaa tilaa hänen mukaansa löytyisi.
– Vankiloiden ylläpito muissa EU-maissa on myös huomattavasti halvempaa, Åkesson perusteli.
Lisäksi puolue haluaa kiristää maahanmuuttoa, lisätä panostuksia hyvinvointiin ja luoda ”yhteenkuuluvuutta” Ruotsissa. Lisäksi suunnitelmissa on laskea bensiinin sekä dieselin verotusta.
Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit ensi viikon sunnuntaina. Ruotsidemokraateista ennustetaan mielipidekyselyjen perusteella vaalien suurinta voittajaa.

Ruotsidemokraattien ja kokoomuslaisten kannattajat lähellä toisiaan

Ruotsin ensi viikon vaalien suurimmaksi voittajaksi ennustettu ruotsidemokraatit julkistaa tänään vaalimanifestinsa. Mielipidekyselyiden perusteella puolue saattaa nousta valtiopäivien toiseksi suurimmaksi ryhmäksi ohi maltillisen kokoomuksen.
Tilanne vaikeuttaa hallituksen muodostamista, koska muut puolueet eivät ole valmiita hallitusyhteistyöhän maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien kanssa. Punavihreän blokin tai porvariallianssin kannatus ei kuitenkaan riitä enemmistöhallituksen muodostamiseen. Hallitusyhteistyölle blokkirajan yli on Ruotsissa ollut perinteisesti korkea kynnys.
Ruotsin radion julkistaman tuoreen kyselyn mukaan ruotsidemokraatteihin suhtaudutaan vähemmän kielteisesti porvaripuolella. Maltillisen kokoomuksen kannattajista joka neljäs pitää ruotsidemokraatteja toiseksi parhaana vaihtoehtona omalle puolueelleen.
Ruotsidemokraattien kannattajille taas kokoomus on ylivoimaisesti suosituin kakkosvaihtoehto. Joka toinen ruotsidemokraattien kannattaja äänestäisi kokoomusta, jos ei voisi valita omaa puoluettaan.
– Jos äänestäjät alkavat liikkua, kuten tällä vaalikaudella on nähty tapahtuneen, on hyvä arvaus, että liikettä tapahtuu näiden kahden puolueen välillä, arvioi valtio-opin professori Henrik Ekengren Oscarsson Göteborgin yliopistosta Ruotsin radiolle.
Sosiaalidemokraatit näyttäisi säilyttävän vaaleissa suurimman puolueen aseman. Puolueen kannatus on huvennut, mutta toisaalta sen äänestäjät ovat myös kaikkien uskollisimpia omalle puolueelleen.

Twitterin häirikkötilit lisääntyneet vaalien alla

Ruotsin politiikkaa ja vaaleja käsittelevät automatisoidut Twitter-tilit ovat lisääntyneet selvästi ensi viikon valtiopäivävaalien alla, selviää Ruotsin puolustusvoimien tutkimuslaitoksen (FOI) tekemästä tutkimuksesta. Sen mukaan näiden niin kutsuttujen bottitilien määrä liki kaksinkertaistui heinäkuun ja elokuun välisenä aikana.
Aitoihin Twitter-tileihin verrattuna häirikkötilien viesteissä ilmaistiin useimmin tukea ruotsidemokraateille, ja arvostelu taas kohdistui yleensä sosiaalidemokraatteihin. Viestien sisältö oli usein kansallismielistä ja maahanmuuttovastaista.
Tutkimuksessa ei selvitetty sitä, ketkä ovat bottitilien takana.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7030661
https://www.foi.se/press–nyheter/nyheter/nyhetsarkiv/2018-08-29-antalet-botar-pa-twitter-okar-infor-valet.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti