Lounais-Häme

Ruotsidemokraatit haluavat rakentaa puolustusliiton Suomen kanssa - vastustavat punavihreiden tavoin Nato-jäsenyyttä

Gävle
06.09.2018, 22:56

Ulkomaat

Vaalivoittoa tavoittelevat ruotsidemokraatit haluaisivat syventää Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyötä ja alkaa rakentaa maiden välille puolustusliittoa mahdollisimman pian.
– Pohjoismaista yhteistyötä on syytä kehittää monessa suhteessa. Olemme puhuneet erittäin paljon puolustusyhteistyöstä ja että sitä pitäisi kehittää entistä enemmän. Olemme ehdottaneet puolustusliittoa Suomen kanssa vaihtoehtona Natolle. Paljon on tehtävää, puoluejohtaja Jimmie Åkesson arvioi STT:lle TV4:n puoluejohtajaväittelyn yhteydessä Gävlessä torstai-iltana.
Lisäksi ruotsidemokraatit haluaisi nostaa puolustusmäärärahojen tason 2,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta. 2010-luvulla taso on ollut yhden prosentin tienoilla. Puolustusrahojen lisäyksestä ovat antaneet lupauksiaan vaalien alla myös esimerkiksi sosiaalidemokraatit ja maltillinen kokoomus.
Sunnuntaina pidettävissä valtiopäivävaaleissa kärkipaikoista kisaavat juuri sosiaalidemokraatit, kokoomus ja ruotsidemokraatit. Vielä on epäselvää, millaisen roolin ruotsidemokraatit saavat tai ottavat vaalien jälkeen Ruotsin valtiopäivillä.

Syventyvää yhteistyötä

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on syventynyt voimakkaasti viime vuosina, ja maat allekirjoittivat heinäkuussa yhteisymmärryspöytäkirjan maiden välisestä puolustusyhteistyöstä.
Nykyisten linjausten perusteella niin rauhan- kuin sodanaikaa koskevalle yhteistyölle ei aseteta etukäteen rajoja, ja se voi laajeta myös muille alueille. Edellytykset osapuolten puolustusliitolle olisivat siis olemassa, vaikka Suomen ja Ruotsin asiakirjassa erikseen todetaan, ettei sellaisesta tässä vaiheessa vielä ole kyse maiden välillä.
Suomi ja Ruotsi ovat molemmat Naton läheisiä kumppaneita. Ruotsissa porvaripuolueiden oikeistoblokki haluaisi Ruotsin myös Naton jäseneksi. Esimerkiksi maltillisesta kokoomuksesta on aiemmin arvioitu STT:lle, ettei Suomi-yhteistyö voi korvata Nato-jäsenyyttä.
Ruotsissa valmistellaan parhaillaan puolustuslinjauksia vuosille 2021-2025, ja tuloksia odotetaan mielenkiinnolla myös Suomessa. Laajan parlamentaarisen komitean työn on tarkoitus valmistua viimeistään ensi vuoden toukokuussa.

Naton vastustajilla enemmistö

Ruotsin nykyinen pääministeripuolue sosiaalidemokraatit on toistuvasti linjannut, että Ruotsin pitää jatkaa nykyistä linjaansa kansainvälisessä yhteistyössä eikä liittyä sotilasliitto Naton jäseneksi.
Samalla kielteisellä Nato-kannalla ovat myös punavihreän blokin vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue sekä blokkien ulkopuolinen ruotsidemokraatit. Näin ollen parlamentin enemmistö on Natoa vastaan, ja tilanne näyttää säilyvän samana sunnuntain vaalien jälkeen, jos mielipidemittausten ennakoima tulos toteutuu.
Sunnuntain vaaleissa pääministerin paikasta kisaileva Ruotsin kokoomusjohtaja Ulf Kristersson on aiemmin arvioinut, että Ruotsin ja Suomen pitäisi avoimesti käydä vuoropuhelua mahdollisista käsillä olevista Nato-linjauksista.
– Haluan, että kerromme selkeästi päämääristämme ja jokaisesta askeleesta, jonka otamme, sanoi Kristersson STT:lle viime tammikuussa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti