Lounais-Häme

Ruotsiin ei nimetä uutta hallitustunnustelijaa - puhemies selvittää tilannetta itse

Tukholma
29.10.2018, 19:23

Ulkomaat

Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlén alkaa tiistaina itse selvittää vaihtoehtoja uuden hallituksen muodostamiseksi. Norlén ilmoitti, ettei aio nimittää uutta hallitustunnustelijaa sen jälkeen, kun sosiaalidemokraattien Stefan Löfven oli ilmoittanut luovuttavansa. Löfven yritti muodostaa blokkirajat ylittävän hallituksen, mutta ei saanut tulosta aikaiseksi.
– Aion nyt ottaa aktiivisemman roolin, Norlén sanoi.
Keskusteluissa puolueiden kanssa käsitellään neljää esillä ollutta hallituspohjaa. Yksi olisi kokoomushallitus, jossa olisi porvariallianssi, sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue. Toinen olisi sosiaalidemokraateista, ympäristöpuolueesta, keskustasta ja liberaaleista koostuva pohja, kolmas porvariblokki vahvistettuna ympäristöpuolueella. Lisäksi keskustellaan hallituksesta, johon tulisi vain osa porvariblokin puolueista.
Ruotsidemokraatit ja vasemmistopuolue eivät ole mukana esillä olevissa hallituspohjissa, mutta ne saavat osallistua keskusteluihin. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ilmoittautui maanantaina vapaaehtoiseksi hallitustunnustelijaksi, mutta ei saanut keneltäkään vastakaikua.

Puhemiehellä hitaat kiireet

Puhemies Norlén korosti, ettei sulje pois vaihtoehtoa järjestää uudet vaalit. Siihen vaihtoehtoon on kuitenkin vielä pitkä matka.
– Ruotsi pärjää kyllä, vaikka uuden hallituksen nimeämiseen menisi aikaa. Mielestäni uusien vaalien järjestäminen olisi suuri tappio. Mutta en sulje pois mahdollisuutta, että uudet vaalit voivat olla ainoa tapa päästä ulos lukkiutuneesta poliittisesta tilanteesta, hän sanoi.
Ruotsissa pidettiin valtiopäivävaalit seitsemän viikkoa sitten syyskuussa. Hallituksen muodostamisesta ennustettiin jo tuolloin vaikeaa, sillä kumpikaan valtablokeista – porvarit tai punavihreä blokki – ei saanut paikkaenemmistöä. Ruotsidemokraateilla on hallussaan lähes viidesosa valtiopäivien paikoista.
Norlénilla on yhteensä neljä mahdollisuutta nimittää hallitustunnustelija. Jos kaikki epäonnistuvat, järjestetään uudet vaalit.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic