Lounais-Häme

Ruotsin maastopaloja sammuttavat suomalaiset vaihtuvat - tehtävän jatkosta päätetään tällä viikolla

Helsinki
30.07.2018, 19:41

Ulkomaat

Ruotsalaisia riivanneiden maastopalojen sammutuksessa perjantaista asti auttaneet suomalaiset pelastajat vaihtuivat maanantaina, tehtävää organisoivasta Kriisinhallintakeskuksesta kerrotaan. Kaikkiaan 16 paikalla olevista 26 pelastajasta vaihdettiin. Lisäksi kolmihenkinen asiantuntijoista koostuva tukiyksikkö pysyy yhä alueella.
– Vaihtoon on useitakin syitä. Näitä ovat muun muassa työn raskaus ja haastavuus sekä kotimaan valmiuden ylläpito, kertoo valmiussuunnittelija Jukka Räsänen Kriisinhallintakeskuksesta.
Kotimaan valmius tarkoittaa sitä, että esimerkiksi pelastuslaitoksilla on saatavilla riittävästi käsipareja tarvittavien tehtävien hoitamiseksi.
Vaihdolle on tarvetta, sillä päivät ovat olleet pitkiä, kertoo tehtävää maanantaihin asti johtanut apulaispalopäällikkö Ari Virtanen.
– Kyllä henkilöstön jaksamista täytyy tässä ajatella. On pyritty siihen, että työvuorot olisivat 12-tuntisia, mutta ainahan siihen voi tulla viivästyksiä, Virtanen kertoo.
Tällä hetkellä Ruotsin-tehtävän on tarkoitus kestää perjantaihin asti. Kriisinhallintakeskuksen Räsäsen mukaan päätös tehtävän mahdollisesta pidentämisestä tehdään sisäministeriössä tämän viikon aikana.
– Jos tarve jatkuu samana, niin nykyisellä kaavalla tehtävä saadaan pyörimään jatkossakin. Seuraamme sitä, mitä Ruotsin viranomaiset pyytävät ja tarvitsevat, hän kertoo.

Sateet auttoivat sammuttajia

Viikonlopun aikana suuri osa maastopaloista Keski- ja Pohjois-Ruotsissa saatiin hallintaan runsaiden sateiden avustuksella. Jämtlandin läänissä riehuneet maastopalot saatiin sunnuntaina sammutettua kokonaan, Jämtlandin pelastuslaitos kertoo.
Palot on saatu hallintaan myös Gävleborgissa, jonka alueella Ruotsiin lähetetyt suomalaiset pelastusjoukot toimivat. Norrbottenin läänissä syttyi sunnuntaina uusia maastopaloja, mutta niiden leviäminen saatiin rajattua.
Taalainmaalla armeijan ampuma-alueella Älvdalenissa pelko räjähtämättömistä ammuksista hidasti sammutustöitä, mutta sielläkin palo on hallinnassa.

http://www.rtjamtland.se/nyheterraddningstjansten/nyhetsarkivraddningstjansten/skogsbrandernauppdateringsondag297kl2000.5.482e6076163654e3977d0f06.html
https://www.lansstyrelsen.se/dalarna/om-lansstyrelsen-i-dalarna/kontakta-oss/nyheter-och-press/nyheter—dalarna/2018-07-29-aktuell-lagesbild-i-dalarnas-lan-2018-07-29-kl.-12.00.html

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic