Lounais-Häme

Ruotsin vaalien paikkajako vahvistettiin viimein

Ruotsin valtiopäivävaalien paikkajako on vahvistettu. Tarkistuslaskenta ei muuttanut voimasuhteita: punavihreä blokki saa 144 paikkaa, porvariallianssi 143 ja ruotsidemokraatit 62.

Viikko sitten pidettyjen vaalien kannatusluvut vahvistettiin jo aiemmin. Tarkistetun tuloksen mukaan sosiaalidemokraatit saivat 28,3 prosenttia äänistä, maltillinen kokoomus 19,8 prosenttia ja ruotsidemokraatit 17,5 prosenttia.

Pääministeri Stefan Löfven kommentoi tarkistuslaskennan tulosta odotetusti.

– Nyt kaikkien osapuolien on kannettava vastuunsa, jotta voimme viedä Ruotsia eteenpäin. Tässä prosessissa kukaan ei tule saamaan läpi kaikkia puolueensa tavoitteita. Yhteistyöllä voimme kuitenkin tehdä paljon enemmän maamme hyväksi, Löfven sanoi.

Ruotsin vaalien laskenta on ollut hidasta, koska äänestysprosentti oli erittäin korkea ja ennakkoääniä oli paljon. Äänestysprosentti oli 87,2.

Ruotsalaisessa vaalijärjestelmässä on myös mahdollista perua ennakkoon antamansa ääni vielä vaalipäivänä.”Laatu on tärkeämpää kuin kulunut aika”Ruotsissa äänestäjät valitsevat ensisijaisesti puolueen, jonka ehdokkaat ovat valmiina listalla. Ensimmäisenä oleva pääsee ensimmäisensä läpi, jos puolueen äänet riittävät paikkoihin.

Äänestäjä voi kuitenkin ohjata äänensä myös haluamalleen ehdokkaalle rastittamalla hänen nimensä. Tämä kuitenkin hidastaa ääntenlaskentaa ja lippujen läpikäyntiä.

– Laatu on tärkeämpää kuin kulunut aika, kuittasi vaaliviranomaisten edustaja Anna Nyqvist uutistoimisto TT:lle vastauksesi kysymykseen laskennan hitaudesta.

Viranomaiset tarkistavat ensin valtiopäivävaalien tuloksen. Sen jälkeen ovat vuorossa kunnallisvaalit ja viimeisenä maakuntavaalit. Koko prosessin odotetaan olevan ohi ensi viikon puolivälissä.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic