Ruotsissa historiallinen päivä, valtiopäivät ei hyväksy pääministeriehdokasta

Helsinki
14.11.2018, 02:51

Ulkomaat

Ruotsissa valtiopäivät päättää tänään siitä, nouseeko maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson uudeksi pääministeriksi. Äänestyksen tulos on jo ennalta selvä, sillä enemmistö puolueista on ilmoittanut äänestävänsä Kristerssonia vastaan.
Kristersson haluaisi muodostaa vähemmistöhallituksen yhdessä kristillisdemokraattien kanssa. Äänestyksestä tulee historiallinen, sillä Ruotsin valtiopäivät ei ole koskaan aiemmin hylännyt äänestyksessä puhemiehen pääministeriksi ehdottamaa henkilöä.
Äänestys myös natisuttaa poliittisia liittoumia: punavihreän blokin, eli sosiaalidemokraattien, ympäristöpuolueen ja vasemmistopuolueen, lisäksi Kristerssonia vastaan aikovat äänestää myös keskustapuolue ja liberaalit. Ne kuuluvat kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa neljän puolueen porvariallianssiin.
Kristerssonin mukaan päivästä on tulossa synkkä allianssille. Hän muistutti eilen, että keskusta ja liberaalit olisivat myös voineet äänestää tyhjää. Pääministeriehdokas tulee Ruotsissa valituksi, kunhan puolet valtiopäiväedustajista ei nimenomaisesti vastusta häntä.

”Ruotsidemokraattien panttivangiksi”

Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit ilmoitti eilen äänestävänsä Kristerssonin puolesta. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi, että puolueella oli hyvä syy olettaa, että se saisi tukevan jalansijan Kristerssonin muodostamassa hallituksessa.
Samasta syystä keskustapuolue ja liberaalit eivät lähteneet mukaan laajempaan neljän porvaripuolueen vähemmistöhallitukseen. Puolueet sanoivat, että porvarillinen vähemmistöhallitus joutuisi käytännössä turvautumaan toiminnassaan ruotsidemokraattien tukeen.
– Molemmissa tapauksissa jouduttaisiin ruotsidemokraattien panttivangiksi, keskustajohtaja Annie Lööf perusteli Twitterissä.
Valtiopäivien puhemies saa yrittää pääministeriehdokkaan nimittämistä ja hyväksyttämistä äänestyksessä kaikkiaan neljä kertaa. Jos ne eivät tuota tulosta, edessä ovat uudet vaalit.
Syyskuun alussa pidetyissä vaaleissa pääblokeista kumpikaan, punavihreät ja porvarit, ei saanut valtiopäiville enemmistöä. Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit sen sijaan nousi parlamentin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi, minkä vuoksi kumman tahansa blokin hallitus tarvitsisi jonkinlaista tukea blokkirajan toiselta puolelta – tai ruotsidemokraateilta – ollakseen toimintakykyinen.

https://twitter.com/annieloof

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic