Ruotsissa jo kolmas hallitustunnustelija joutui heittämään pyyhkeen kehään - ruotsidemokraattien Åkesson ehdottaa jo uusia vaaleja

Tukholma
22.11.2018, 15:02

Ulkomaat

Yllättyneitä huudahduksia ei kuultu lehdistötilaisuudessa, kun Ruotsin keskustapuoleen johtaja Annie Lööf ilmoitti jättävänsä hallitustunnustelut sikseen torstaina. Yritys löytää ratkaisu lähtemällä liikkeelle asiakysymykset edellä päättyi samoin kuin aiemmat hallitustunnustelut – ilman tietoa hallituksesta tai pääministeristä.
Suurimman vastuun tilanteen lukkiutumisesta Lööf sälytti kummankin poliittisen blokin suurimmalle puolueelle, maltilliselle kokoomukselle ja sosiaalidemokraateille.
– On selvää, että sosiaalidemokraatit ja kokoomus ovat valmiita antamaan kyllä-äänen vain omalle pääministeriehdokkaalleen, Lööf kertoi.
Hän harmitteli, että puolueet näkevät äänestyspöydässä vain kyllä- ja ei-napit eivätkä keltaisen napin tarjoamaa mahdollisuutta äänestää tyhjää.
Lööf kertoi tavoitelleensa ensisijassa porvariallianssin neljän puolueen varaan rakentuvaa hallitusta, jossa ympäristöpuolue tai sosiaalidemokraatit olisivat joko mukana tai jota ne tukisivat – tai eivät ainakaan aktiivisesti vastustaisi. Kolmantena vaihtoehtona oli kapea keskustapuolueen ja liberaalien vähemmistöhallitus, mutta sillekään ei ollut edellytyksiä.
– Minua ei hyväksyttäisi pääministeriksi, Lööf kertoi.
Puolueilla on Lööfin mukaan suuria erimielisyyksiä työ- ja asuntopolitiikassa. Sen sijaan muilla aloilla kuten ympäristöpolitiikassa, puolustuksessa ja terveydenhuollossa löytyy myös paljon yhteisiä näkemyksiä.

Åkesson: Ruotsidemokraatit mukaan tai uudet vaalit

Lööfin hallitustunnusteluissa olivat mukana kaikki puolueet ruotsidemokraatteja ja vasemmistopuoluetta lukuun ottamatta. Ruotsidemokraattien johtajan Jimmie Åkessonin mukaan puolue pitäisi vihdoin ottaa mukaan neuvotteluihin. Jos näin ei tapahdu, valtiopäivien puhemiehen pitää saada aikaiseksi uudet vaalit.
Ruotsin lain mukaan uudet vaalit pitää järjestää, jos valtiopäivät äänestää neljä kertaa pääministeriehdokasta vastaan. Tähän mennessä ehdokkaasta, kokoomuksen Ulf Kristerssonista, on äänestetty kerran.
Myös hallitus voisi määrätä uudet vaalit, mutta Ruotsin asioita tällä hetkellä hoitava toimitusministeristö ei niin voi tehdä. Olisi myös mahdollista, että puolueet pääsevät yksimielisyyteen pääministeristä, jonka ainoa tehtävä olisi määrätä uudet vaalit.
Hallituskuvioiden seuraavasta askeleesta saadaan lisätietoa perjantaina, kun valtiopäivien puhemies Andreas Norlén ilmoittaa päätöksestään. Sitä ennen hän keskustelee puhelimitse kaikkien puolueiden puheenjohtajien kanssa.
Puhemies voi nimetä ehdokkaan pääministeriksi ja valtiopäivien äänestykseen myös ilman asianomaisen itsensä suostumusta. Vaikka tappio olisi selvä, se lisäisi puolueiden paineita löytää sopu, koska uudet vaalit olisivat jälleen askeleen lähempänä.


Korjattu aiempaa uutista kello 14.26: Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Åkessonin etunimi on Jimmie, ei Jimme.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic