Ruotsissa keskustapuolueen johtaja sai viikon aikaa hallitustunnusteluihin - asialle pantiin jo kolmas puoluejohtaja

Helsinki
15.11.2018, 16:54

Ulkomaat

Ruotsissa seuraavan yrityksen hallituksen aikaansaamiseksi tekee keskustapuolueen johtaja Annie Lööf. Hän sai torstaina tehtävään aikaa viikon.
Hallitustunnustelijan nimityksestä päätti valtiopäivien puhemies Andreas Norlén, joka tapasi aiemmin päivällä maan puoluejohtajia asian tiimoilta.
– Hän (Lööf) saa tehtäväkseen tutkia edellytyksiä hallitukselle, jonka valtiopäivät voi hyväksyä, Norlén sanoi.
Lööf on jo kolmas tehtävään nimetty puoluejohtaja. Norlénin aiemmin pääministeriehdokkaaksi nimittämä kokoomusjohtaja Ulf Kristersson kärsi tappion äänestyksessä keskiviikkona. Häntä ennen asialla oli sosiaalidemokraattien johtaja Stefan Löfven, joka kuitenkin ilmoitti lokakuun lopussa lyövänsä hanskat tiskiin, koska ei onnistunut löytämään blokkirajat ylittävää yhteisymmärrystä.
Lööfin tehtäväkuvaus kuitenkin eroaa aiemmista, sillä hänen edeltäjilleen annettiin tehtäväksi yrittää hallituksen muodostamista. Nyt tehtävänannossa puhutaan hallituksen muodostamisen edellytysten tutkimisesta. Tämän arvioidaan viittaavan siihen, ettei Lööfistä välttämättä tule pääministeriä, vaikka hän saisi pattitilanteen purettua.
Norlén korostaa, että Lööfenin nimitykselle on olemassa laaja tuki. Vain ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson on ilmoittanut julkisesti, että vastustaa Lööfin nimitystä.
Lööf on kertonut haluavansa tunnustella porvarilliseen blokkiin eli allianssiin perustuvaa hallituspohjaa. Hän harkitsisi myös ympäristöpuolueen ottamista siihen mukaan. Allianssin muodostavat Ruotsissa kokoomus, kristillisdemokraatit, keskustapuolue ja liberaalit.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic