Ruotsissa kokeillaan taas pääministerinimitystä, ehdolle sosiaalidemokraattien Löfven - asiantuntijat väläyttelevät jo uusia vaaleja

Tukholma
23.11.2018, 17:26

Ulkomaat

Ruotsissa sosiaalidemokraattijohtaja Stefan Löfvenin mahdollisuus nousta seuraavaksi pääministeriksi riippuu täysin keskustan äänistä, sanoo ruotsalainen asiantuntija.
– Liberaalien äänillä ei ole mitään väliä. Keskustan puheenjohtajalla Annie Lööfillä on kaikki valta tilanteessa, sanoo Mikael Gilljam, valtiotieteiden professori Göteborgin yliopistosta.
Gilljam, sen enempää kuin muutkaan asiantuntijat, ei uskalla ennustaa mitä tapahtuu, kun Löfvenin pääministeriydestä äänestetään 5. joulukuuta. Virallisesti Löfveniä esitetään pääministeriksi kahta päivää aiemmin, ja silloin hänellä tulee myös olla ehdotus tulevan hallituksen kokoonpanoksi.
– En voi uskoa, että keskusta tai liberaalit menisivät mukaan Löfvenin hallitukseen. Liberaalit ehkä äänestävät Löfvenin puolesta estääkseen uudet vaalit, mutta en tiedä, tietääkö keskusta itsekään mitä se haluaa.
Gilljam arvioi, että yksi mahdollisuus on, että Löfvenin sosiaalidemokraatit yksin muodostavat vähemmistöhallituksen. Toinen mahdollisuus ovat hänen mukaansa uudet vaalit.
Löfven haluaa blokkirajat ylittävän hallituksen
Löfven itse toteaa, että vielä ei olla niin pitkällä, että hän voisi neuvotella muiden puoluejohtajien kanssa mahdollisista hallituspohjista. Se vaatii hänen mukaansa paljon työtä tulevalla viikolla.
– Kun aiemmin sain tehtävän hallitustunnustelijana, poliittiselle keskustelulle ei ollut tilaa. Nyt sitä tilaa löytyy, Löfven sanoo.
Löfven ilmoittaa, että sosiaalidemokraatit eivät suostu hallitukseen, jossa hän itse ei olisi pääministerinä. Hän kertoo myös haluavansa blokkirajat ylittävän hallituksen.
Ruotsin puoluepolitiikka on jo kauan ollut jakautunut kahteen blokkiin: porvariallianssiin ja punavihreisiin. Viime vuosina puoluekartalle on ilmaantunut uusi peluri, ruotsidemokraatit, joka nousi maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi valtiopäivävaaleissa. Muut puolueet eivät ainakaan tähän mennessä ole halunneet yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.
Keskustan Lööf ilmoitti eilen luopuvansa hallitustunnustelijan tehtävästä. Samalla hän kertoi, että kolme hallituspohjaa voidaan unohtaa, koska joku osapuolista on torpannut ne: muut allianssipuolueet yhteistyössä keskustan kanssa, allianssi ja vihreät sekä pienempi keskustan ja liberaalien muodostama hallitus.
Valtiopäivät on aiemmin torjunut äänestyksessä kokoomusjohtaja Ulf Kristerssonin pääministeriehdokkuuden. Jos puhemiehen ehdokas pääministeriksi häviää äänestyksen neljästi, edessä ovat automaattisesti uudet vaalit.
Ruotsissa pidettiin parlamenttivaalit 9. syyskuuta. Sekä punavihreä blokki että neljän puolueen porvariallianssi jäivät vaaleissa ilman enemmistöä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic