Lounais-Häme

Ruotsissa metsäpalot leviävät yhä ja tuuli vaikeuttaa sammutustöitä - yöllä evakuoitiin lisää ihmisiä

Tukholma
19.07.2018, 13:40

Ulkomaat

Ruotsissa painitaan edelleen mittavien metsä- ja maastopalojen kanssa. Viime yönä palojen alta jouduttiin evakuoimaan lisää ihmisiä, kun noin sata ihmistä evakuoitiin Hanåsenin, Binnäsetin ja Björnsjövallenin kylistä Bracken kunnassa Jämtlannissa.
Kunnan alueella yritetään sammuttaa kahta eri paloa, joista toisen pelätään katkaisevan tiet niin, että asukkaat jäävät palon takia satimeen.
Ruotsin vakavin palo roihuaa Ljusdalin kunnassa Gävleborgin läänissä, jossa on jo aiemmin evakuoitu paljon ihmisiä. Siellä jo useita päiviä riehunut palo leviää nopeasti, ja torstaina tilannetta vaikeuttaa kääntynyt tuuli. Jo keskiviikkona palo oli levinnyt ainakin 1 500 hehtaarin alueelle.
– Tuuli on kääntynyt eilisen jälkeen, ja se aiheuttaa meille todellisia ongelmia, kertoi palomestari Hans Nornholm.
Ljusdalissa paloa sammuttaa tällä hetkellä noin 150 palomiestä. Edellisiin päiviin nähden savu alueella on nyt paksumpaa ja hengittäminen on vaikeampaa, minkä vuoksi palomiesten tukikohtana käyttämä alue alkaa käydä vaaralliseksi.
Nornholmin mukaan ainoa hyvä uutinen on se, että paikalle on matkalla lisää pelastushenkilökuntaa.
Pääministeri Stefan Löfven saapuu tänään Ljusdalin paloalueelle tutustumaan tilanteeseen. Ruotsin hallitus on saanut moitteita siitä, etteivät viranomaiset ole valmistautuneet riittävän hyvin maasto- ja metsäpalojen sammuttamiseen.
Ruotsissa roihusi keskiviikkona ainakin 44 maasto- tai metsäpaloa, jotka leviävät pelottavaa vauhtia rutikuivissa metsissä. Paloja pidetään viime vuosikymmenien vakavimpina, ja ne juontuvat pitkään jatkuneesta kuivuudesta.
Tilanteeseen toivotaan pientä helpotusta ranskalaisista sammutuskoneista, joiden on määrä saapua tänään pelastajien avuksi. Mukana sammutustöissä on jo eilisestä alkaen ollut kaksi italialaista konetta.
Pelastustöihin ja evakuoitujen auttamiseen on osallistunut myös vapaaehtoisia, joita koordinoi Punainen risti.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic