Lounais-Häme

Ruotsissa porvarihallituksen muodostaminen vastatuulessa - Ruotsin radion mukaan Kristersson luopumassa yrityksestä

Tukholma
13.10.2018, 19:31

Ulkomaat

Ruotsin radion mukaan hallituksen muodostamista yrittänyt maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson olisi luopumassa yrityksistään saada hallitus kokoon.
Kristersson kertoi tänään, että hän tapaa sunnuntaina valtiopäivien puhemies Andreas Norlénin ja pitää sen jälkeen tiedotustilaisuuden.
Porvariblokin puolueista keskusta ja libeeralit torjuivat tänään Kristerssonin eilisen esityksen, että porvarillinen vähemmistöhallitus voisi muodostua vain yhden, kahden tai kolmen puolueen pohjalle.
Lauantaina myös asiaan kantaa ottaneet porvariblokin kristillisdemokraatit sen sijaan ovat myönteisempiä Kristerssonin avaukselle. Puolueen puheenjohtaja Ebba Busch Thor sanoi olevansa pahoillaan keskustan ja liberaalien kannoista.
Sekä keskusta että liberaalit ilmoittivat myös, etteivät ne ryhdy sellaisen kokoomusjohtoisen vähemmistöhallituksen tukipuolueeksi, jossa eivät itse ole mukana.

Hallituspohjaa haettu yli kuukausi

Ruotsin hallituspohja on vielä täysin auki, vaikka vaaleista on kulunut yli kuukausi.
Tänään pitämässään tiedotustilaisuudessa keskustan puheenjohtaja Annie Lööf toivoi, että Kristersson vetäisi perjantaisen esityksensä takaisin. Lööfin mukaan hallituksen on oltava paria puoluetta suurempi, jotta sen ei tarvitse tukeutua ruotsidemokraatteihin. Lööfin mukaan keskusta äänestäisi yksipuoluehallituksen muodostamista vastaan.
Porvariallianssin sisällä on erimielisyyttä juuri siitä, voisiko porvarihallitus tukeutua ruotsidemokraatteihin. Keskusta ja liberaalit torjuvat ajatuksen ja tavoittelisivat mieluummin yhteistyötä punavihreän blokin kanssa.
Lööfin tavoin myös liberaalien Jan Björklund sulki jälleen pois mahdollisuuden yhteistyön ruotsidemokraattien kanssa.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7066662

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic