Lounais-Häme

Ruotsissa porvarihallituksen muodostaminen vastatuulessa - Ruotsin radion mukaan Kristersson luopumassa yrityksestä

Tukholma
13.10.2018, 19:58

Ulkomaat

Ruotsin radion mukaan hallituksen muodostamista yrittänyt maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson olisi luopumassa yrityksistään saada hallitus kokoon.
Kristersson kertoi tänään tapaavansa sunnuntaina valtiopäivien puhemies Andreas Norlénin ja pitävänsä sen jälkeen tiedotustilaisuuden. Ruotsin radion mukaan Kristersson aikoo tiedotustilaisuudessa ilmoittaa, ettei enää yritä saada hallitusta kasaan.
Porvariblokin puolueista keskusta ja liberaalit torjuivat tänään Kristerssonin eilisen esityksen, että vähemmistöhallitus voisi muodostua vain yhden, kahden tai kolmen puolueen pohjalle. Kristersson kertoi yrittävänsä muodostaa porvarillisen vähemmistöhallituksen ilman sosiaalidemokraattien tukea.
Porvariblokin pienpuolue keskusta ilmoitti, ettei ole tässä vaiheessa valmis tukemaan hallitusta, jos mukana eivät ole porvariblokin kaikki neljä puoluetta. Asiasta kertoi puolueen puheenjohtaja Annie Lööf tiedotustilaisuudessa.
Myöskään liberaalipuolue ei ole valmis vain parin porvaripuolueen hallitukseen. Puolueen puheenjohtaja Jan Björklund otti asiaan kantaa tänään Aftonbladetissa.
Lauantaina myös asiaan kantaa ottaneet porvariblokin kristillisdemokraatit sen sijaan olivat myönteisempiä Kristerssonin avaukselle. Puolueen puheenjohtaja Ebba Busch Thor sanoi olevansa pahoillaan keskustan ja liberaalien kannoista.
Sekä keskusta että liberaalit ilmoittivat myös, etteivät ryhdy sellaisen kokoomusjohtoisen vähemmistöhallituksen tukipuolueeksi, jossa eivät itse ole mukana.

Hallituspohjaa haettu yli kuukausi

Ruotsin hallituspohja on vielä täysin auki, vaikka vaaleista on kulunut yli kuukausi.
Tänään keskustan Lööf toivoi, että Kristersson vetäisi perjantaisen esityksensä takaisin. Lööfin mukaan hallituksen on oltava paria puoluetta suurempi, jotta sen ei tarvitse tukeutua ruotsidemokraatteihin. Lööfin mukaan keskusta äänestäisi yksipuoluehallituksen muodostamista vastaan.
Porvariallianssin sisällä on erimielisyyttä juuri siitä, voisiko porvarihallitus tukeutua ruotsidemokraatteihin. Keskusta ja liberaalit torjuvat ajatuksen ja tavoittelisivat mieluummin yhteistyötä punavihreän blokin kanssa.
Lööfin tavoin myös liberaalien Björklund sulki jälleen pois mahdollisen yhteistyön ruotsidemokraattien kanssa.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7066662
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/p62pgR/jan-bjorklund-om-regeringsfragan-kommer-inte-slappa-fram-mkd-regerin

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti