Lounais-Häme

Ruotsissa valtiopäivien puhemies esittää tänään maltillisen kokoomuksen Kristerssonia pääministeriksi

Tukholma
12.11.2018, 09:32

Ulkomaat

Ruotsissa valtiopäivien puhemies Andreas Norlén esittää tänään maltillisen kokoomuksen johtajaa Ulf Kristerssonia pääministeriksi puoli kahdentoista maissa Suomen aikaa.
Samalla Norlén kertoo valtiopäiville Kristerssonin hallitusehdotuksen, eli puolueet, joiden kanssa maltillinen kokoomus haluaa muodostaa hallituksen. Valtiopäivät äänestävät Kristerssonin valinnasta keskiviikkona.
Norlén ilmoitti jo viikko sitten, että hänen pääministeriehdotuksensa tulee olemaan Kristersson. Kristerssonille annettiin kuitenkin viikko aikaa miettiä hallitusvaihtoehtoja.
Tähän mennessä vain kristillisdemokraatit ovat suostuneet hallitusyhteistyöhön kokoomuksen kanssa. Keskusta ja liberaalit ovat kieltäytyneet, koska allianssihallitus olisi riippuvainen ruotsidemokraattien tuesta politiikalleen.
Liberaalien johtaja Jan Björklund sanoo, että hänen puolueensa edustajat tulevat äänestämään Kristerssonia vastaan keskiviikkona. Keskustajohtaja Annie Lööf puolestaan on sanonut olevan epätodennäköistä, että puolue muuttaa kielteistä suhtautumistaan.
Jos keskusta ja liberaalit äänestävät odotetusti keskiviikkona, enemmistö valtiopäivistä ei kannata Kristerssonia ja hänen pääministeriehdokkuutensa kaatuu.
Puhemies Norlén kertoi kuun alussa, että hän ei aio nimittää uutta hallitustunnustelijaa sen jälkeen, kun hallituksen muodostamista viimeksi yrittänyt sosiaalidemokraattien Stefan Löfven ilmoitti luovuttavansa.
Ruotsin valtiopäivävaalit käytiin 9. syyskuuta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic