Lounais-Häme

Ryhdy luontokaveriksi vanhukselle ja vie ulos - Urjalassa luvassa luontoretki Lamminharjulle

Urjalassa järjestetään ikäihmisille retkipäivä Lamminharjulle, jossa makkara paistuu ja nokipannukahvi maistuu. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela
Urjalassa järjestetään ikäihmisille retkipäivä Lamminharjulle, jossa makkara paistuu ja nokipannukahvi maistuu. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Tuomela

Usealla 75 vuotta täyttäneellä ulkoilu vähenee toimintakyvyn heikentyessä, vaikka ulkona liikkumisen tarve säilyy.

Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja kutsuu kaikki lähtemään luontoon ulkoiluapua tarvitsevan iäkkään kanssa.

Luonto tarjoaa monipuolisia aistielämyksiä ja edistää hyvinvointia. Jo pieni hetki luonnossa kohentaa mielialaa, alentaa verenpainetta ja parantaa unenlaatua. Luonnosta voi nauttia pihalla, puistossa tai lähimetsässä.

– Työikäisille ulos pääseminen on usein itsestäänselvyys, mutta monet vanhukset eivät pääse tai uskalla lähteä yksin ulos kaatumisen pelon, muistiongelman tai ulkoilukaverin puutteen vuoksi, muistuttaa suunnittelija Heli Starck Ikäinstituutista.

Järjestöjen vapaaehtoiset ulkoilevat säännöllisesti palvelukotien asukkaiden kanssa, mutta ulkoiluapua tarvitsevat myös monet vielä kotona itsenäisesti asuvat iäkkäät.

– Kuntien ulkoilutoimintaa koordinoivat työntekijät saattavat ulkoiluapua tarvitsevat ja tarjoajat yhteen. Iloksemme useassa kunnassa myös päättäjät ovat innostuneet ulkoilmaan iäkkäiden kanssa kampanjan aikana tai antaneet työntekijöille siihen mahdollisuuden työajan puitteissa, kiittelee Starck.

 

Vie vanhus ulos -kampanja alkaa 10.9 ja kestää kuukauden Esimerkiksi Urjalassa järjestetään 19. syyskuuta luontoretki Lamminharjun ulkoilualueelle. Retkelle kutsutaan mukaan Urjalan kotihoidon ja lähitorin asiakkaita sekä Urjalan kunnan päättäjiä.

Ohjelmassa on makkaranpaistoa, aistiharjoitus luonnossa, yhteislaulua ja nokipannukahvit.

Retken järjestää Akaan/Urjalan kotihoito, Urjalan kunta, ja avustajina toimivat ulkoiluystävät sekä Tourun maa- ja kotitausnaisten yhdistys.

Kampanjaan voivat osallistua yksityiset henkilöt, opiskelijat, järjestöjen vapaaehtoiset tai työyhteisöt kirjaamalla ulkoilukerrat www.vievanhusulos.fi -sivulle.

Iäkkäiden kanssa koettuja luontoelämyksiä voi jakaa somessa tunnisteella #vievanhusulos. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic