Lounais-Häme

Ryhmälaulukoulussa kaivetaan piilotettu laulutaito esiin

Someron seurakunnan kanttori Olli Salomäenpää myöntää olevansa turhautunut. Jumalanpalveluksessa urut soivat, mutta harva laulaa. Kuorojen suosio on laskenut pikkuhiljaa jo pidempään.

Lyhyesti sanottuna, ihmiset eivät uskalla tai halua laulaa.

-Kuulen näitä vitsejä, että ”minulla on hyvä lauluääni, se vain pilaantuu, kun se tulee ulos”. Olen niihin suoraan sanoen jopa kyllästynyt, Salomäenpää kertoo.

-Laulaminen on minusta mukavaa ja yhteisöllistä hommaa, ei sitä tarvitse pelätä. Minulle on suuri ihmetys, mikseivät ihmiset halua laulaa.

 

Salomäenpää on yrittänyt rohkaista ihmisiä laulamaan aiemmin esimerkiksi perustamalla laulutaidottomien kuoron.

Uutena tempauksena Someron seurakuntakeskuksella kokoontuu tässä kuussa ryhmälaulukoulu, jossa tarjotaan ohjeita siihen, kuinka laulun kanssa pääsee alkuun.

-Kyseessä on ryhmä, joten siinä on saman asian kanssa painivia ihmisiä. Tilaisuudet toimivat siis samalla myös ikään kuin vertaistukena, Salomäenpää sanoo.

Laulukoulu alkoi tämän viikon keskiviikkona ja kokoontuu vielä seuraavina kolmena keskiviikkona. Laulukoulu ei kustanna osallistujalle mitään, ja mukaan voi lähteä, vaikka ensimmäinen tunti olisi jäänyt välistä.

 

Syitä lauluhaluttomuuteen voi olla monia, mutta usein se kumpuaa jostain historiassa tapahtuneesta yksittäisestä tilanteesta, joka on jäänyt kalvamaan.

-Joku on saattanut joskus kriittisellä hetkellä sanoa, että ”älä laula” tai ”et osaa laulaa”. Laulaminen on kuitenkin niin henkilökohtainen ominaisuus ja asia, että tällainen palaute sattuu syvälle, Salomäenpää toteaa.

Yksi tällainen tilanne on voinut olla esimerkiksi koulun laulukoe. Monella huonosti tai jopa vähän paremminkin mennyt laulukoe saattaa kummitella vielä vuosikymmenien päästä, vaikka lauluääni ja -taito olisivatkin todellisuudessa mitä mainioimmat.

-Koulumaailmassa paremminkin pitäisi kylvää siemen musiikkiin. Musiikin ei tarvitse olla koulussa oma saarekkeensa tunneilla, vaan sen pitäisi olla mielestäni läsnä koko ajan.

 

Laulukoulussa liikkeelle piti siis lähteä rohkaisemisesta.

-Ensin pitää saada valettua uskoa, että ihminen osaa laulaa. Sen jälkeen lähdetään yksittäisestä äänestä liikkeelle ja kokeillaan, mitä lauluääni on ja miltä se tuntuu.

Salomäenpää odottikin ryhmälaulukouluun ennen kaikkea ihmisiä, jotka vain kuvittelevat, että eivät osaisi laulaa.

-Se, että ei osaa tällä hetkellä laulaa, ei tarkoita ettei oikeasti osaisi laulaa, Salomäenpää sanoo.

Tällä Salomäenpää tarkoittaa, että esimerkiksi laulutekniikassa voi olla jotain korjattavaa.

-Se voi olla hyvin pieni asia. Yhdellä laulutunnilla voi saada jo ihmeitä aikaiseksi.

Arkailla ei kuitenkaan pidä, sillä Salomäenpään mukaan laulaminen on kuin polkupyörällä ajamista. On uskallettava lähteä liikkeelle rohkeasti ja kovaa, vaikka pelottaisi.

-Hitaasti ajaminen on hyvin vaikeaa, eikä hiljaa laulaminen vie mihinkään. Heti ensimmäisen polkaisun täytyy olla voimakas, jotta pääsee liikkeelle, Salomäenpää selittää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic