Lounais-Häme Forssa

Rykkeri tuo kuningasajatuksen 2020-luvulle – Miljoonakangas teki Forssasta edelläkävijän

Kankaanpainannan perintöä elossa pitävä forssalainen Rykkeri sai merkittävän avustuksen tuodakseen miljoonakankaan nykyaikaan. Valmis mallisto esitellään marraskuussa.
Outi Saaristo kertoo, että Rykkeri on tehnyt uutta miljoonakangasta varten jo useita kuosiluonnoksia. Toinen luonnoksista on kierrätyspuuvillan päällä, jota aiotaan hyödyntää malliston tuotteissa. Kuva: Tapio Tuomela
Outi Saaristo kertoo, että Rykkeri on tehnyt uutta miljoonakangasta varten jo useita kuosiluonnoksia. Toinen luonnoksista on kierrätyspuuvillan päällä, jota aiotaan hyödyntää malliston tuotteissa. Kuva: Tapio Tuomela

Forssalainen kankaanpainantaan keskittyvä yritys Rykkeri tuo tänä vuonna yhden Forssan tekstiiliteollisuuden suurimman innovaation tähän päivään, kun miljoonakangas ottaa harppauksen 2020-luvulle.

Puuvillasta valmistetun miljoonakankaan ulkonäkö jäljitteli arvokkaampaa kudottua villakangasta. Kankaan sidosmainen kuosi painettiin kaiverretuilla teloilla. Kankaan valmistus aloitettiin 1861, ja myöhemmin kutsumanimensä saanut miljoonakangas olikin ensimmäinen Suomessa teollisesti painettu painokangas.

Sitä valmistettiin Forssassa nimensä mukaisesti miljoonia metrejä.

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus myönsi viime vuonna Forssa Fabric oy:lle eli Rykkerin taustayhtiölle 26 000 euron CreaDemo-avustuksen miljoonakankaan nykyaikaistamiseen.

– Lopputuloksena syntyy sukupuolineutraali vaatemallisto, joka julkaistaan marraskuussa Tampereella Suomen Kädentaidot -messuilla. Siellä meille on varattu jokaisena kolmena päivänä puoli tuntia lava-aikaa projektin esittelyyn, Rykkerin Outi Saaristo kertoo.

Rykkeri hyödyntää tuotteissaan myös kankaanpainannan sivutuotteena syntyvää rykkityykiä. Kuva: Tapio Tuomela
Rykkeri hyödyntää tuotteissaan myös kankaanpainannan sivutuotteena syntyvää rykkityykiä. Kuva: Tapio Tuomela

Painettiin kahdelle puolelle kangasta

Suoria kopioita yli sadan vuoden takaisista tekniikoista ei ole Saariston mukaan tarkoitus tehdä, vaikka Forssan museolla olevista vanhoista kuvista ja kankaista haetaan ideaa tulevan malliston kuoseihin ja värimaailmoihin.

Rykkerin kolmen naisen porukan suunnitelmissa on ottaa miljoonakankaan oleelliset piirteet ja pohtia, miten ne voidaan toteuttaa nykypäivänä.

– Materiaali oli aikoinaan vähissä, ja se käytettiin hyvin tarkasti. Miljoonakankaassa painettiin molemmin puolin kangasta. Jos kankaasta ommeltiin ensin vaikkapa miesten puku, voitiin kangas myöhemmin kääntää ja tehdä lastenvaatteita, Saaristo selittää.

 

Aiemmin Rykkeristä: Pikamuodin vastakohta – Rykkeri valmistaa eettisiä ja ekologisia vaatteita

Muovipulloista lankaa ja edelleen kangasta

Pitkäikäisyyttä Rykkeri hakee uusiin miljoonakankaisiinsa erityisesti laadukkailla, kotimaisilla materiaaleilla sekä lyhyillä tuotantoketjuilla. Myös luontoarvot nousevat esille, olihan tarkka materiaalien hyödyntäminenkin ekologista.

– Mallistossa hyödynnetään esimerkiksi puuvillaneulosta, jossa osa langasta on tehty vanhoista muovipulloista. Lisäksi hyödynnämme kierrätettyä puuvillakangasta.

Omaperäisyyttä ja uniikkiutta vaatteisiin tulee myös siitä, että tuotteissa hyödynnetään Rykkerin omaa rykkityykiä eli laakapainon alustana toimivaa kangasta.

Sata vuotta sitten miljoonakangas oli tarkoitettu pääasiassa monesti työläisille, eikä Rykkerin ole tarkoitus uudestakaan vaatemallistosta tehdä prameaa.

– Haluamme tehdä näistä vaatteita arkeen ja vapaa-aikaan. Nyt ei ole tarkoitus valmistaa juhlavaatteita.

”Meille tärkeä projekti”

Saaristo kertoo, että projektin yksi tavoite on myös tuoda Forssan tekstiilihistoriaa tutuksi.

– Miljoonakangas on meille todella tärkeä projekti. Jo saatu apuraha on meille merkittävä. Toivottavasti löydämme mallistolle toimivat myyntikanavat ja saamme kehitettyä myös omaa toimintaamme. FL

Miljoonakangas-projektin edistymistä voi seurata Rykkerin Instagramissa tai blogissa miljoonakangas.wordpress.com.

 

Lue myös: Forssassa riittää yhä tekstiiliosaamista – Innovaatiot ja kestävä kehitys ovat tulevaisuudessa avainasemassa

Uusimmat

Näkoislehti

14.7.2020

Fingerpori

comic