Lounais-Häme Tammela

Rytmirekka kuljetti Riihivalkaman koululaiset musiikin maailmaan – Lapset jopa sävelsivät kappaleita

Riihivalkaman koululle pysäköi maanantaina Rytmirekka, jonka laitteilla oppilaat pääsivät säveltämään omia kappaleita ja kokemaan onnistumisen iloa.
Riihivalkaman koulun ekaluokkalainen Oona Talonen sävelsi itse kappaleen Rytmirekan laitteilla. Yrittäjä, musiikinopettaja ja kesätammelalainen Hanna-Mari Kujala opasti biisin teossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Riihivalkaman koulun ekaluokkalainen Oona Talonen sävelsi itse kappaleen Rytmirekan laitteilla. Yrittäjä, musiikinopettaja ja kesätammelalainen Hanna-Mari Kujala opasti biisin teossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tammelalainen Matti Ranta istuu sähkörumpujen ääreen, ottaa kapulat käteen ja alkaa soittaa kuin vanha tekijä.

Matti on vasta 6-vuotias ekaluokkalainen, mutta hän herättää rytmitajullaan musiikinopettajien Hanna-Mari Kujalan ja Sami Kujalan huomion.

– Oho, sinä olet soittanut rumpuja ennenkin, Hanna-Mari Kujala kehuu ja jää juttelemaan Matin kanssa.

Selviää, että Matin kotona on rummut ja että isoveli soittaa niitä tosissaan.

Tammelan Riihivalkaman koululle pysäköi maanantaiksi Rytmirekka, jossa lapset pääsivät kokeilemaan soittimia ja jopa säveltämään tableteilla omia kappaleita.

Kaikki musiikki johdetaan Rytmirekassa kuulokkeiden kautta vain soittajan korviin, joten tilassa voidaan soittaa monia kappaleita ja soittimia yhtä aikaa. Kuulokkeet takaavat soittajille myös oman rauhan. Lapset uskaltavat varmemmin kokeilla uusiakin asioita, kun luokkakaverit eivät kuuntele vieressä.

Sähkörummut ovat Rytmirekan hittisoitin. Myös Riihivalkaman koulun ekaluokkalaiset Emilia Ryhtä ja Iida Uutela (takana) innostuivat soittamisesta.

Rytmirekan yrittäjillä mökki Tammelassa

Rytmirekkaa pyörittää Kujalan pariskunta, joka viettää kesät Tammelassa mökillä.

He kiertävät rekallaan Suomea ja vievät soittimet eri-ikäisten ihmisten luokse. Yrityksen tarkoituksena on tarjota ilon ja onnistumisen tunteita musiikin äärellä, opettaa tunnistamaan soittimia ja hahmottamaan kappaleiden rakenteita.

– Rytmirekassa kaikki osaavat soittaa, koska käytämme CarageBand -ohjelmaa, jonka avulla on helppoa tuottaa musiikkia.

Nuorimmat lapset käyttävät ohjelmaa siten, että valitsevat ruudulta haluamansa soittimen, vaikkapa viulun, ja soittavat sitä koskettimilla. Helpon käyttöliittymän ansiosta esimerkiksi ekaluokkalainen Oona Talonen onnistui säveltämään oman kappaleen. Hän soitti ensin monta soitinta erikseen ja yhdisti ne kokonaisuudeksi.

Ykkösluokkalaiset soittivat eri soittimia enimmäkseen koskettimien kautta, mutta vanhemmat opiskelijat pääsivät testaamaan myös bassoa ja sähkökitaraa.

Lapset uppoutuvat musiikin maailmaan

Kaikista soittimista suosituimmat ovat kerta toisensa jälkeen sähkörummut. Niiden parissa viihtyvät niin aikuiset kuin lapset.

– On hienoa katsella, kun lapset uppoutuvat musiikin maailmaan ihan täysin, Hanna-Mari Kujala sanoo.

Niin kävi myös Matti Rannalle.

Hän soitti rumpuja niin suurella intohimolla, että hiki alkoi kirvota päähän. Matti ei lopettanut, ennen kuin oli aika mennä lounaalle.

Mahtaako Matista tulla isona rumpali?

Siihen kysymykseen poika ei toistaiseksi vastaa.

Ohjelman avulla pystyy säveltämään kappaleita ja tutustuu biisien rakenteisiin.

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic