Lounais-Häme

Ryyppyputki jäi monella päälle

Kädet vapisevat. Uni ei tule. Ruoka ei maistu eikä juomakaan laske. Pahaolo ei hellitä ja työkyky on haave vain.
Tällaisia lomaltapalaajia on kohdattu Forssan A-klinikalla tänä kesänä selvästi viime vuotta enemmän.
Heillä on jäänyt ryyppyputki päälle, ja kun viimein on pakko palata arkeen, krapula on armoton.
Osalla tilanne on niin vakava, että heidät on pitänyt siirtää katkaisuhoitoon. Tällä hetkellä Forssan sairaalan katkaisuosaston paikat ovat täynnä.
Forssan A-klinikan päällikkö Tarja Nurmi-Niemelä ei osaa sanoa, miksi juuri tänä kesänä ryyppyputkeen on joutunut lomansa aikana niin moni Forssan seudulla asuva. Viime vuonna loma-aikojen jälkeiset viikot olivat klinikalla hiljaisia.
– Ilmiö vaihtelee vuodesta toiseen. Emme osaa arvioida, miksi asiakkaita on joidenkin lomakausien jälkeen enemmän kuin toisten.
Moni ryyppyputkeen ajautunut päätyy A-klinikalle lääkärin kautta. Asiakas hakeutuu ensiapuun esimerkiksi hengenahdistuksen tai sydänoireiden vuoksi. Vastaanotolla tulee ilmi, että henkilö on käyttänyt alkoholia jo useamman päivän tai viikkoja putkeen.
Ryyppyputkeen joutuneita autetaan ensisijaisesti pääsemään eroon krapulasta ja vieroitusoireista. Lääkäri määrää tarvittavat lääkkeet oireiden perusteella, ja asiakkaan nestetasapaino pyritään palauttamaan.
Vasta, kun olo on parantunut, aletaan pureutua alkoholinkäytön ja riippuvuuden syihin.
– Vastaanotoilla puhumme todella paljon riippuvuudesta. Asiakkaat kokevat juomisen pakonomaiseksi toiminnaksi, jota ei pysty omasta halusta huolimatta katkaisemaan. Kun juominen alkaa, ajatukset tulevasta pahasta olosta ja juomisen seurauksista siirretään kokonaan pois, ikään kuin niitä ei olisi olemassakaan, Nurmi-Niemelä kuvailee.
Riippuvuus ei tietenkään kehity neljän lomaviikon aikana, joten usein asiakkailla on jo ennestään taipumusta nauttia alkoholia suosituksia enemmän.
Myös Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän työterveyshuollossa on autettu tämän kesän aikana joitakin lomalta palanneita asiakkaita, joilla on jäänyt putki päälle. Työterveyshuollon mukaan asiakkaita ei ole kuitenkaan ollut tänä vuonna aiempaa enemmän.
Tyypillinen työterveyshuoltoa tarvitseva ryyppyputkeen jäänyt asiakas on täysin työkyvytön. Hän on joko itse huomannut, ettei pysty tekemään töitä tai sitten työnantaja on lähettänyt hänet hoitajalle, koska työ ei ole sujunut.
– Pääsääntöisesti alkoholi ei ole syy antaa sairaslomaa. Jos henkilö on kuitenkin täysin työkyvytön, ei häntä voi töihinkään palauttaa, osastonhoitaja Virpi Toivakka-Reiman sanoo. Työntekijälle krapulapäivä tarkoittaa yleensä palkatonta vapaata.
A-klinikan asiakkaista kuitenkin vain pieni osa on lomalta palaavia.
Erityisen huolissaan päällikkö Nurmi-Niemelä on eläkkeellä olevien ikäihmisten lisääntyvästä alkoholinkäytöstä.
Ikäihmisten riskijuominen on ollut tasaisessa kasvussa jo vuosia, ja heitä on yhä suurempi osa A-klinikan asiakaskunnasta.
– Joskus ei vain ymmärretä, että ikääntyessä alkoholimääriä pitää vähentää tai että alkoholi ei sovi yhteen lääkkeiden kanssa.
Monet lievästä alkoholiongelmasta kärsivät voivatkin saada nopeasti apua itsehoidosta.
Nurmi-Niemelä suosittelee pitämään juomapäiväkirjaa, eli kirjaamaan kaikki juodut alkoholiannokset paperille. Hän kehottaa myös pitämään viikon aikana nollapäiviä sekä ylipäätään kiinnittämään huomiota omaan alkoholinkäyttöön.
– Tyypillinen hälytysmerkki alkoholiongelmasta on se, että varastossa täytyy aina olla alkoholia tai muuten rupeaa ahdistamaan. Sekin on huolestuttavaa, jos vaikkapa Viron tuliaiset menevät selvästi lyhyemmässä ajassa, kuin on suunnitellut. FL

Forssan A-klinikan asiakkaat
Forssan A-klinikalla on vuosittain noin 500 asiakasta.Heistä noin 100 tarvitsee apua huumeidenkäytön vuoksi.Asiakkaista osa on omaisia ja pieni osa peliriippuvaisia.Joka vuosi klinikalle tulee noin 100 täysin uutta asiakasta.Yleensä asiakkuus kestää vuosia ja jatkuu vielä raitistumisen jälkeenkin.Tyypillisin asiakas on nuori tai keski-ikäinen aikuinen, jolla on useita ongelmia.Ikäihmisten määrä on kasvanut tasaisesti klinikalla.Nuorin asiakas on 14-vuotias.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti