Lounais-Häme

S-Marketin kaava etenee Forssassa

Rakennusliike Laaksokunnas oy suunnittelee kolmen kerrostalon rakentamista entisen S-Marketin tontin alueelle Forssan ydinkeskustaan. Yritys on esittänyt kaavapyynnön Forssan kaupungille huhtikuussa 2015. Nyt kaavamuutos on etenemässä siinä määrin, että kaava voisi valmistua vuoden ensimmäisellä puoliskolla.
Asemakaavamuutosta on palloteltu Forssan yhdyskuntalautakunnan ja kaupunginhallituksen välillä viime keväästä alkaen. Keskustelua on herättänyt lähinnä rakennusoikeuden määrä. 
Kaupunginarkkitehti Sirkka Köykän esityksen mukaan alueen maksimirakennusoikeus vastaa tilannetta, joka oli ennen S-Marketin rakentamista, eli 890 kerrosalaneliömetriä 1000 neliötä kohden. Laaksokunnas oy:n toimitusjohtaja Matti Laakson mielestä rakennusoikeutta tulisi olla vähintään nykyisen verran eli 1,18, mutta mielellään enemmän. Laakso perustelee kantaansa sillä, että asunnot Forssan ydinkeskustan alueella ovat kysyttyjä.
– Kaupunginarkkitehti haluaisi sosialisoida rakennusoikeudesta 25 prosenttia pois. Sitä en voi hyväksyä. Esimerkiksi Hämeenlinnassa rakennusoikeutta ydinkeskusta-alueella on 2-3 kertaa enemmän kuin Forssassa, Laakso ihmettelee.
Forssan kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä kertoo, että kaavaluonnokseen on haluttu mukaan kaupunginhallituksen huomiot ennen sen lähettämistä lausunto- ja kannanottokierrokselle. Heinilän mukaan tarkoituksena on, että kierrokselle valmis kaavaluonnos lähtee yhdyskuntalautakunnasta eteenpäin helmikuun kokouksessa.
– Kaavaprosessit ovat usein mutkikkaita. Jos luonnos tyydyttää kaikkia osapuolia, se voidaan asettaa nähtäville. On mahdollista, että kaupungin puolesta tontti on kaavallisesti valmis toteutettavaksi vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Sen jälkeen jatko on kiinni rakentajasta, Heinilä kertoo.
Kaavaluonnoksessa päättäjiä on keskusteluttanut myös entisen S-Marketin kiinteistön ja vanhan kaupungintalon välinen puistokaistale ja sille kaavailtu kevyen liikenteen väylä. Heinilän mukaan kaupungin sisälläkin asiasta on kahdenlaista näkemystä. Kaupunginhallituksen linjaus on, että kevyen liikenteen väylää ei osoiteta erillisellä kaavamääräyksellä.
Laaksoa tämä miellyttää. Hänen mielestään kaupunki on muutenkin täynnä jalkakäytäviä.
Laakso kertoo, että purku- ja rakennustyöt tontilla eivät käynnisty tämän vuoden aikana, vaikka kaava saisi lainvoiman. Laaksokunnasta työllistää nyt kerrostalon rakentaminen Tammelan keskustaan, jossa kysyntää on hyvin.
– Nykyisen kiinteistön purkaminen ottaa aikansa. Yhden kerrostalon rakentamiseen pitää varata aikaa noin vuosi, Laakso valottaa aikataulua. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic