Lounais-Häme

Sää joko kiusaa tai hellii kesäteattereita – kylmyys karkottaa vielä enemmän kuin sade

Kesäteatteriyleisö on nykyään entistä mukavuudenhaluisempaa.
Takana puuhailee itse Kyläseppä Eero A. Mäkelä. Hänen tyttärensä Sirpa Mäkelän mielestä kesäteatterien katsomoissa pitää olla yksi mukavuus: selkänojat. Monissa katsomoissa on pelkkä lankkupenkki. Jos istuu sillä kaksi tuntia nojaamatta, niin sitä alkaa miettiä, että eikö tämä voisi jo loppua.

Kesäteattereiden tulot voivat riippua paljon yhdestä seikasta: säästä. Jos ilma on huono, ihmiset jäävät useammin mieluummin sisään kuin lähtevät teatteririentoihin.

Sirpa Mäkelä Kyläsepän teatterista luottaa katokseen ja pyörivään näyttämöön. Ulkona olo on hänestä kesäteattereissa äärimmäisen tärkeää, koska siitä tulee aito kesän tunne.

Myös Mäkelä on todennut sään vaikuttaneen lipunmyyntiin ilmeisellä tavalla.

– Viime kesän alussa teimme esityksiä 6–9 asteen säässä. Meillä on aina vilttejä ja lämpimät alustat. Ihmiset eivät silti viitsi lähteä kotoa, koska he odottavat kauniimpia päiviä. Pelkkä vesisade ei vaikuta niin paljon kuin kylmä ilma.

Myös toinen ääripää vaikuttaa ihmisten liikkeellelähtöön.

– Sekin on paha, jos on hirveän kuuma. Pari vuotta sitten oli 27–28 astetta lämmintä, eikä tuullut. Väliajalla sitten putsasimme tyhjiä limsapulloja, täytimme ne vedellä ja jaoimme ihmisille.

– Tänne ei tuule, suojat ovat alhaalla. Ainoa tosi paha on ollut äärimmäisen kova vesisade. Ropisee niin, ettei melkein kuule äänentoistosta huolimatta. 18 toimintavuoden aikana esitys on jouduttu kaksi kertaa keskeyttämään ukkosen takia, koska ei kuullut mitään.

Somerniemen musiikkiteatteri pitää puolestaan tämän kesän esityksensä Someron jäähallissa, sisätiloissa.

Metsolan pihalla, Somerniemen kesätorin takana sijaitseva ulkoilmanäyttämö tarvitsee korjausta, eikä katsomossa ole katosta suojaamassa sateelta. Teatteri ei ota sitä riskiä, että katsomo tai sää pettäisi.

– Olemme hakeneet Varsinais-Suomen Jokivarsikumppaneilta apurahaa katsomon kunnostamiseen. Päätöstä ei ole vielä tullut, mutta tiedämme, että tänä vuonna katsomoa ei ehditä korjata, kertoo Somerniemen musiikki- ja teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Emmi Ali-Yrkkö.

Suurin vaikuttaja lipunmyynnin määrään on myös Ali-Yrköstä ollut sää.

– Jotkut vuodet ovat olleet parempia, jotkut huonompia. Itse lipunmyynnissä ollessani olen huomannut, että sadesäällä lipun suoraan esityspaikalta ostavat kyllä vähenevät.

– Meille on silti 17 vuoden aikana kasvanut tietty vakioasiakaskunta. Kesäteatterilla on aina ystävänsä.

Ypäjän musiikkiteatteri jättää tänä vuonna esitykset väliin myös säähän varautumisen vuoksi. Harrastajateatterilaiset rakentavat tänä vuonna talkootöinä katsomolle ylle uuden kattorakenteen ja kehittävät kursseilla näyttelijäntaitojaan. Joitakin konserttiesityksiä on myös mahdollisesti tulossa. FL

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic