Lounais-Häme

"Sää suosii, Trump ja Putin tapaavat helteisessä Helsingissä" - myös tämän viikon sää jatkuu hyvin lämpimänä

Helsinki
11.07.2018, 19:48

Kotimaa

Sää suosii suurvaltajohtajien tapaamista Helsingissä ensi viikon maanantaina, uskalsi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Sini Tenhunen luvata jo keskiviikkona. Tenhusen mukaan uusimmat säämallit näyttivät, että lämpö pääkaupunkiseudulla on kipuamassa neuvottelupäivänä yli hellerajan, ja pilvisyyskin jää ”maksimissaan puolipilviseen”.
– Lämpötila voi hätyytellä kokouspäivänä Helsingissä 30 asteen rajaa. Varoituksena voikin tulla kyseeseen Uudellamaalla silloin hellevaroitus, ehkä myös metsäpalovaroitus, meteorologi arvioi.
Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamista edeltävä sunnuntai sekä neuvottelupäivän jälkeinen tiistai ovat nekin tällä tietoa lämpimiä ja aurinkoisia.
– Tiistaina helle saattaa kiristyä entisestään ainakin Etelä-Suomen ulkopuolella.
Sää jatkuu varsin lämpimänä myös lähipäivinä ja loppuviikon ajan. Etenkin Lappiin on odotettavissa entisestään lämpenevää ilmaa.
Keskiviikkona Lapin Sodankylässä ylitettiin jo 30 asteen raja, kun mittarin elohopea nousi 30,1 asteeseen iltapäivällä.
Edellisen kerran Suomessa ylitettiin 30 asteen lämpötila heinäkuussa 2015. Tuolloin Kouvolassa mitattiin 31,4 astetta.

Metsäpalovaroitus laajalla alueella

Maan etelä- ja keskiosissa sää on loppuviikolla hieman pilvisempää kuin keskiviikkona.
– Sadekuuroja on loppuviikolla liikkeellä lähinnä maan etelä- ja länsiosiin painottuen, kertoi Tenhusen kollega Ilona Lang Ilmatieteen laitokselta.
Siitä huolimatta Ilmatieteen laitos on antanut metsäpalovaroituksen Suomen länsiosiin koko loppuviikon ajaksi. Varoitus koskee Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakuntia sekä Pohjanmaan kaikkia maakuntia. Metsäpalot uhkaavat niin ikään liki koko Lapissa, minkä lisäksi keskisessä Lapissa on torstaina ja perjantaina hellevaroitus.
Helleraja on 25 astetta, mutta hellevaroitus tavataan antaa vasta, kun ylin lämpötila nousee yli 27 asteen ja vuorokauden keskilämpötila ylittää 20 astetta.
Tenhusen mukaan loppuviikko ja ensi viikon alku ovat lämpimämpiä kuin heinäkuun sää on yleensä, mutta harvinaisen kuumasta kesäkelistä ei silti ole kyse.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic