Lounais-Häme

Saa tutkia itse

Luontomuseon näyttelyvitriinien keskeltä aukeaa näkymä kaupunkiluontoon ja metsäluontoon.

Kaupunkiluonnossa katseen vetää puoleensa vihreän keskellä nököttävä roska-astia, joka pursuaa roskia, muutama on pudonnut maahankin. Metsäluonnossa ei roskia näy.

Tästä alkaa kierros Suojassa-luonnonsuojelunäyttelyyn, jota kuljettaa eteenpäin kuuluisa Hämeen susi. Susi kertoo opastauluissa luonnosta, sen hyödyistä ja suojelusta sekä luonnonsuojelun kehittymisestä.

Näyttelytilat sisältävät suojeluteemaisia pelejä ja tehtäviä. Pienemmille kierroksen kävijöille susi antaa tehtäväksi etsiä kuusi karannutta pentuaan, jotka ovat piiloutuneet eri puolille näyttelyä.

Lopuksi mietitään, mitä tavallinen perhe voi tehdä kuluttaakseen luonnonvaroja mahdollisimman vähän sekä tutustutaan näyttelyä ylläpitävän Lounais-Hämeen Luonnonsuojeluyhdistyksen alkuvaiheisiin.

Näyttely on lapsille löytöretki, jossa voi erilaisten tehtävien lomassa ryömiä sudenpesään tai silittää oikeaa karhua. Yksityiskohtia on niin paljon, että yhdellä käynnillä tuskin kaikkia löytää.

Tietojen lomassa on käytännöllisiä neuvoja, miten voi suojella omaa lähiluontoaan.

Museoamanuenssi Annukka Partanen kertoo, että luonnonhistoriallisen museon uudistusta alettiin suunnitella jo vuonna 2015. Kokoelma oli erittäin laaja, mutta sisälsi paljon aineistoa, jotka eivät liittyneet varsinaisesti kantahämäläiseen luontoon.

-Näyttely oli sellainen, johon ei saanut koskea eikä oikeastaan edes hengittää kohti, Partanen toteaa.

Tähän haluttiin muutos. Suurin osa museon kävijöistä on lapsiryhmiä ja perheitä, joten näyttelystä piti saada selkeämpi ja käytännöllisempi heidän kannaltaan. Mukaan haluttiin myös sisältöä, joihin lapset voivat osallistua ja tutkia itse.

Vuorovaikutteisuus onkin nostettu näyttelyssä keskiöön.

-Lapset saavat koskea ja ihmetellä ja kokeilla kaikkea, mitä ei ole nostettu ylös tai laitettu vitriiniin.

Sudenpesän vierellä löytyy myös mikroskooppi omia tutkimuksia varten.

Museo haluttiin päivittää nykypäivään ja selkeyttää myös vanhoja kokoelmia. Nyt näyttelykokoelmassa on tuotu esille nimenomaan Lounais-Hämeen luontoa ja karsittu muu pois.

-Halusimme näyttelyn, jossa kävijä voi huomata, että meillä on kaikkea näin upeaa! Partanen kertoo.

Suuressa roolissa uuden näyttelyn kokoamisessa on ollut museomestari Heikki Järvinen, joka teki kaiken vapaaehtoistyönä.

-Ilman häntä koko näyttelyä ei olisi olemassa, Partanen kiittelee mutta huomioi myös muuta talkooporukkaa.

Järvinen toteaa ilmoittautuneensa heti museomestarin pestiin.

-Minä halusin tämän!

Aihepiiri on lähellä sydäntä, onhan hän myös museota ylläpitävän luonnonsuojeluyhdistyksen johtokunnassa.

Forssan seudun matkailuneuvojana kesän ajan toimiva Lotta Saarenmaa tuli tutustumaan näyttelyyn työnsä puolesta. Hän on tyytyväinen.

-Uusi näyttely on onnistunut ja monipuolinen. Lapsille löytyy paljon katsottavaa, ja eläimet ovat esillä omassa miljöössään. Hyvin helposti lähestyttävä kokonaisuus. Mielestäni tämä tarjoaa kiinnostavaa sisältöä muillekin kuin luontoharrastajille, Saarenmaa arvioi.

Uuden näyttelyn avajaiset ovat 15.6. Samalla 60-vuotias museo juhlii 30-vuotista historiaansa Kehräämöllä. Sen jälkeen Luontomuseo on auki koko kesän tiistaista sunnuntaihin klo 10–16. Vain maanantaisin museo on suljettu.

Forssan Luontomuseon uudet nettisivut avautuvat jo ennen avajaisia. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic