Lounais-Häme

Sää viilenee - juhannukseksi sadetta ja tuulenpuuskia

Helsinki
17.06.2018, 11:29

Kotimaa

Ensi viikolla on luvassa epävakaata ja sateista säätä. Viikon loppua kohden sää viilenee ja tuulet voimistuvat, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoo STT:lle. Lisäksi luvassa on ukkoskuuroja ainakin Pohjois- ja Itä-Suomessa.
– Tässä alkaa itse asiassa tapahtua pitkän ja kuivan ja poutaisemman jakson jälkeen, Tuovinen pohtii.
Maanantaina Ruotsista nousee pieni matalapaine ja siihen liittyvä kylmä rintama, ja se kulkee Pohjanmaan kautta kohti koillista. Aamulla on luvassa sadekuuroja. Kun kylmä rintama aktivoituu, Kuopion ja Oulun välille muodostuu ukkosnauha, joka liikkuu illalla kohti Kainuuta ja Itä-Lappia. Sateiden ansiosta kuivuustilanne alkaa helpottua etelärannikkoa ja Kaakkois-Suomea lukuun ottamatta.
Tiistaina Suomeen saapuu seuraava matalapaine, joka liikkuu lännestä suoraan itään. Sateet yltävät Keski-Suomesta etelään. Erityisesti tuulet voimistuvat, ja rannikkoalueilla voi olla koviakin tuulenpuuskia, jotka eivät ylety Vaasa-Lappeenranta-linjan pohjoispuolelle.
– Ihan myrskypuuskia voi olla luvassa, Tuovinen kommentoi.
Keskiviikkona matalapaine on siirtynyt Vienanmerelle, ja maassa puhaltaa lännen ja pohjoisen välinen tuuli. Sateet painottuvat maan itä- ja pohjoisosiin. Etelä- ja Länsi-Suomessa luvassa on poutaa, mutta sää tulee olemaan edelleen tuulinen.

Aurinko saattaa pilkahtaa

Juhannussäätä on vielä vaikea ennustaa, mutta vaikuttaa siltä, että luvassa on koleaa säätä ja sateita ympäri Suomea.
– Matalapaineen voimakkuus on vielä kysymysmerkki, Tuominen toteaa.
Aikaisemmin vaikutti, että torstain kolmas matalapaine voisi johtaa jopa juhannusmyrskyyn. Viimeisimpien tietojen mukaan matalapaine on ”tussahtanut”, eikä se ole muodostumassa Suomen ja Ruotsin välille. Tämä tarkoittaisi sitä, että juhannussäähän vaikuttaisi Vienanmerelle siirtynyt matalapaine, joka aiheuttaisi sateita Pohjois-Suomeen ja sadekuuroja muualla.
Jos matalapaine ei pääse muodostumaan, sää saattaa olla torstainakin lähellä 20 astetta etelässä. Vienanmeren matalapaine alkaa kuitenkin siirtyä kohti Keski- ja Etelä-Suomea, jolloin juhannuksena sää olisi epävakaista. Lämpötilat olisivat 10-15 asteen välillä. Aurinko saattaa pilkahtaa, mutta yleisesti ottaen sää tulee olemaan pilvistä.

Grillaaminen todennäköisesti mahdollista

Meteorologi Tuovisen mukaan on todennäköistä, että maastopaloriski pienenee. Sademäärissä liikutaan 50 millimetrin molemmin puolin lähes koko maassa. Se, että sadetta on luvassa useampana päivänä peräkkäin, voisi taata maaston kokonaisvaltaisen kastumisen.
– Useamman päivän kestävä sade on kaikkein paras luonnolle, Tuovinen toteaa.
Grillaus- ja kokon polttamismahdollisuuksiin saattaa kuitenkin vaikuttaa voimakas tuuli. Etelä-Karjalan pelastuslaitos tviittasi kuitenkin, että kokkojen polttaminen on todennäköisesti sallittua.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic